I torsdags visste glädjen inga gränser för de medlemmar av revygänget som befann sig i Östersund.
Där, parallellt med Svensk revyfestival, har årets upplaga av Revy-SM pågått under veckan. Totalt har 54 bidrag från svenska lokalrevyer tävlat i fem kategorier.
Katrineholmsrevyn ställde, som kkuriren tidigare berättat, upp med två bidrag ur årets revy ”De folkvalda”. Det ena, ”Kvinnorna och akademien”, tävlade i sång- och musikkategorin, medan ”Wakanda” utmanade om SM-segern i dans- och rytmkategorin.
När seminfinalen avgjordes i torsdags gick det som på räls för de lokala revymakarna. Båda bidragen gick vidare till final.
– Jag tror att Katrineholmsrevyn ses som en nyskapande och modern grupp som bidrar med nya vinklar. Vi får ofta frågan hur vi lyckas, vad som är vår styrka. Svaret är att vi skapar möten och integrerar människor, sa revyns producent Cissie Brunosson när tidningen pratade med henne inför seminfinalerna.
Båda numren tillhör de starkaste i årets revy. ”Kvinnorna och akademien” är en feministisk kampsång signerad regissören Jeff Lindström. ”Wakanda” berättar om mötet mellan två skilda kulturer och är koreograferad av Zaki Ahmad Hussein och Cia Ronach.
Brunossons stalltips inför semifinalomgången var att Katrineholmsrevyn hade goda chanser att gå vidare. Hon slog därmed huvudet på spiken.
Samtidigt trodde hon att bidragen skulle få det svårare i en eventuell final. Rätt där också.
När SM avgjordes under lördagskvällen vann Östersundsrevyn sång- och musikkategorin. Iggesundsrevyn blev svenska mästare i dans- och rytmkategorin.
Katrineholmsrevyn kan dock glädjas åt att både ha varit med fram till det rafflande slutet och att en av dess medlemmar prisats i ett helt annat sammanhang.
Kapellmästaren Johannes Annfält fick nyligen – mitt under en pågående föreställning på Kolhusteatern i Hälleforsnäs – ta emot Parnevikstipendiet för sina insatser i revyn. Bosse Parnevik delade personligen ut stipendiet med motiveringen:
"Johannes har redan sett mången scen.
Med musiken i blodet i artär och ven.
22 år och redan revyorkesterboss.
Begåvad, talangfull men vill mer förstås.
Så nu ska det svänga i ännu högre grad.
Efter jazzpianoåret på Lunnevad."
Stipendiet är på 10 000 kronor och ska användas till studier.– Jag ska gå ett år på Lunnevads folkhögskola och spela jazzpiano, nörda ner mig lite, kommenterade Annfält enligt SVT Sörmland.