Verandan hemma hos Sofia Heimer i Katrineholm är belamrad med klädhögar. Den är också fylld med kärlek hos de tio frivilliga som sorterar kläder efter storlek. De känner inte varandra, men tvekade inte att hjälpa till för att glädja de som har det knapert av olika skäl.
– Det finns ett jättestort behov i samhället, säger Linda Blom.
Facebookgruppen Familjehjälpen startade den 9 januari i år av Sofia Heimer. Den har växt snabbt och har i skrivande stund 634 medlemmar.
– I jobbet som barnmorska mötte jag ibland familjer som kommit till Sverige utan nånting alls. Jag såg att Familjehjälpen fanns i andra städer och startade den här i Katrineholm, säger Sofia Heimer.
Ett 40-tal familjer har hittills fått hjälp via henne. En del medlemmar har också valt att skänka direkt på sidan, men för att den som tar emot inte ska behöva offentliggöra sitt namn så kan kontakten ske via administratören.
– Jag har tidigare skänkt via köp- och säljgrupper men nu går jag via Familjehjälpen så att det kommer till rätt person, säger Christine Uebel.
En som vet betydelsen av arbetet är Sanna Ekström. Som ensamstående med tre tonårsdöttrar får hon vända på slantarna.
– Det är en jättefin grupp. Jag fick en säck med kläder och mina döttrar tyckte det var bättre än julafton, en av dem grät av tacksamhet. Kläderna är ju nya för dem. Sedan skänker vi allt vi kan avvara, säger hon.
Ama Elander tänker på miljön och gillar inte när saker slängs.
– Jag samlar kläder efter mina barn och skänker. Ibland har jag tagit emot något själv men jag ger mer än vad jag får.
En timme senare är kaoset omvandlat till prydliga höga i storleksmärkta kartonger. Lådan för herrkläder gapar nästan tom.
– Herrar använder sina kläder tills de går sönder, spekulerar Ingeborg Akestam.
Daniel Broström-Snäll är ensam man under kvällen.
– Kvinnor kanske är mer empatiska, men jag vill gärna tro att killar är det också, säger han.
Efter arbetet satte sig gänget ned för en fika och smidde planer för framtiden.
Samarbeten har hittills etablerats med Kvinnojouren Miranda, Claudias kök och motorföreningen Daca (Drivers against child abuse). Högst på önskelistan står en plats för förvaring och att gruppen kommer i kontakt med dem med störst behov. Ett evenemang planeras i vår där behövande kan komma och hämta kläder.
– Belöningen är ett leende av den som tar emot, säger Sofia Heimer.