Ny våg av kränkningar mot elever och vuxna

Lärare pekas ut som pedofiler och sexuellt lössläppta. Elever kränks med skvaller och fejkade rykten. En ny förtalsvåg i sociala medier sköljer nu över unga och vuxna i Katrineholms skolor.

Höstens kränkningar mot skolelever och personal har tagit ny fart i sociala medier.

Höstens kränkningar mot skolelever och personal har tagit ny fart i sociala medier.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Katrineholms kommun2019-11-06 06:21

– Det är en person eller flera som skjuter vilt omkring sig. Det är mycket allvarligt, säger Magdalena Nordin, Järvenskolans rektor.
På tisdagen larmade skolan elever, vårdnadshavare och personal om en fortsatt kanonad av skvallerinlägg gjorda av ”Gossip girl”. Så kallas signaturen som via delningsappen Snapchat sprider elaka rykten om både elever och personal i Katrineholms högstadier.

Plågan är inte ny. Strax efter skolstarten bedrevs en snarlik förtalskampanj på Instagram. Upprördheten den väckte ledde till ett slags ursäkt från inläggens anonyma avsändare. Kontot stängdes ner.
Nu har skvallret bytt kanal och tagit ny fart. De skadelystna inläggen gör ont att läsa och höra talas om för den som utsätts. ”Man rycker till”, beskriver Magdalena Nordin som själv blivit kränkt.
– Men eleverna mår sämre än vi vuxna, särskilt de som nämns vid namn, säger hon.
Elever och anställda på Järvenskolan har blivit värst utsatta, bland annat för rykten om sexuella aktiviteter och pedofili. 

Också på Kunskapsskolan har elever uppmärksammat den nya vågen av illasinnat skvaller.
– Vi har ännu inte sett, vad jag vet, att någon av våra elever blivit direkt utsatt. Men vi känner väl till det och jag har tagit kontakt med både polisen och ungdomsenheten. Det här är jättetråkigt och kan leda till att elever tar skada. Det behöver verkligen få ett stopp, säger skolans rektor Caroline Bergström.
Järvenskolan gör skärmdumpar på alla inlägg som uppmärksammas. Enligt Nordin är de ”fruktansvärt många”. Varje kränkande post anmäls och allt bevismaterial lämnas till polisen.
– Det är viktigt att få tag på den eller dem som står bakom det här. Det är åtalbart.

– Jag tror att snaran håller på att dras åt nu, säger Nordin också.
Det är inte osannolikt att hon rätt. Tidningen kunde på tisdagen inte få någon poliskommentar till hur utredningen fortgår. Men det finns en misstänkt, en person under 15 år, meddelar kommissarie Peter Göransson.
Magdalena Nordin uppmanar alla vårdnadshavare att hålla koll på sina barns sociala medier-konton, att kopiera alla kränkande inlägg och polisanmäla dem. 
– Det bästa eleverna kan göra, är att inte vara en del av den här sociala ringen. Jag vet att det är lättare sagt än gjort. Men om ingen tar del av inläggen finns heller inget intresse av att skriva dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!