På ambulansstationen i Katrineholm går Jockum Nörgaard igenom utrustningen i sitt nya arbetsfordon. Utryckningsfordonet single responder har samma utrustning som en vanlig ambulans, men har ingen plats för att transportera en patient och den bemannas av en ensam ambulanssjuksköterska.
– Single responder är ett komplement till akutambulanserna och det är egentligen ingen större skillnad mot att jobba i en vanlig ambulans. Man åker ut och gör bedömningar, hjälper till att hänvisa patienter till rätt vårdnivå eller rycker ut när det är akut och ambulanserna är upptagna. Vi kan åka på allt om vi är närmast, förklarar Jockum Nörgaard.
En annan fördel är att utryckningsfordonet kan användas som extraresurs på till exempel hjärtstopp där man kan skicka en ambulans och en single responder, i stället för två ambulanser och på så sätt frigöra en ambulansresurs.
Jockum Nörgaard är en av tre ambulanssjuksköterskor som sedan vecka 35 kör single responder.
– Jag har arbetat i 18 år som ambulanssjuksköterska och ville prova något nytt. Det är egentligen ingen större skillnad mot att jobba i en vanlig ambulans, men man jobbar själv och fattar besluten själv. Det krävs ingen extra utbildning, men man måste ha erfarenhet och vara trygg i sig själv och i sin arbetsroll.
I bilens välfyllda baklucka finns allt från defibrillator till akutväskor med material och läkemedel för de flesta tänkbara akuta tillstånd. Här finns även bland annat nackkragar, syrgas och Lucas, en apparat som gör hjärtkompressioner vid hjärtstopp.
– I och med att vi är ensamma måste vi ta med oss så mycket utrustning som möjligt in till patienten direkt. Man behöver vara flexibel och hitta lösningar, säger Nörgaard.
Varje dag mellan 10.00 och 22.00 är stationens single responder bemannad. Den är stationerad i Katrineholm dagtid, och under kvällarna är bilen mest i Vingåker som förstärkning i Sörmlands västra del.
– Vi ökar beredskapen i ytterområden vilket kortar responstiden, säger Jockum Nörgaard.
Under de få veckor som den nya bilen har varit på rull har många uppmärksammat den och vill veta mer.
– När man på stan är det många som kommer fram och frågar. En del blir överraskade över att man kommer själv.
Inom region Sörmland finns sedan tidigare single-responders i Nyköping och Eskilstuna.
– Vi började i södra länsdelen i slutet av 2014 och 2017 i norra länsdelen och har fått bra respons från de patienter som fått hjälp. Det finns möjlighet för oss att vidareutveckla konceptet, säger Jörgen Lifvakt som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland.
Lifvakt konstaterar att det är lite speciellt att jobba i en single responder.
– Man ska både sköta utryckningskörningen samtidigt som man via headset håller kontakt med sjukvårdens larmcentral och navigerar sig fram till rätt adress, säger Lifvakt.
För att trygga den ensamarbetande ambulanssjuksköterskans säkerhet, finns nödlarm både i bilen och på radioapparaten.
– Det gäller att tänka ett varv till när man åker själv och det krävs lite andra rutiner. Om det handlar om till exempel en misshandel åker man inte fram, utan avvaktar förstärkning från till exempel polis eller räddningstjänst.