Ny restaurang i Rivas gamla lokaler

Nyligen öppnades en ny restaurang i Rivas lokaler. Tunsinee "Sue" Musimoon, som driver Siam Nakhon, började laga mat redan som sexåring och vill servera thailändsk matkultur.

22 maj 2019 16:59

De senaste månaderna har gamla restaurang Riva genomgått en total förvandling. Numera möts gästerna av hemvävda sidendukar på borden, Buddhastatyer, thailändska kungligheter och en lummig grönska. För två veckor sedan öppnade paret Sue Musimoon och Johan Fägerskiöld sin restaurang Siam Nakhon.

– Jag kommer från en jordbruksbygd i södra Thailand och vill att det både ska se ut och smaka som hemma. Min syster hjälper mig att laga maten så det är verkligen ett familjeföretag, förklarar Sue Musimoon.

Vid årsskiftet gick flyttlasset från Stockholm och att de hamnade i Katrineholm är slumpens förtjänst. Under 15 år drev Sue Munsimoon en thairestaurang nära TV4 på Gärdet i Stockholm. Till stamgästerna hörde bland andra Let's dance-programmets dansare.

När lokalerna skulle förvandlas till kontor började hon leta efter restaurangrörelser på Blocket och Riva dök upp i flödet.

Sue Musimoon kastar en blick ut mot förmiddagslunken på Drottninggatan och säger att det är ett lugnare tempo än vad hon är van vid.

– Men det gör inget. Vi har inte tillräckligt med lunchgäster än, men har goda förhoppningar. De thaifamiljer som har varit här säger att maten smakar som hemma.

Redan som sexåring fick Sue Musimoon börja hjälpa sin mamma som levererade mat åt gaturestauranger. Nattetid lagades maten som skulle levereras 04.00 på morgonen.

Kockyrket har hon blivit kvar i och under årens lopp har hon drivit restauranger i Bangkok och även arbetat i större restaurangkök i London under många år.

­– Jag älskar att laga mat och har gjort det hela mitt liv. Om folk går på restaurang vill de ha en bra känsla och god mat, annars kommer de inte tillbaka.

Tillsammans med sin syster arbetar Sue Musimoon i köket. Förutom lunchmenyn finns à la carte med allt från dumplings till sushi. På sikt vill de även kunna erbjuda en thaibuffé.

Maken Johan Fägerskiöld förklarar att maten kommer att stå i fokus på Siam Nakhon.

– Vi kommer inte att försöka blåsa liv i halvfabrikat, utan allt lagas från grunden. Maten Sue lagar innehåller hela hennes liv och hon använder sin mormors recept. Thailändsk mat är inte så förbaskat stark som många tror, men väldigt smakrik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson