Nu kollas cyklisterna – med eller utan hjälm

Allt fler cyklar, men allt färre använder cykelhjälm. Den här veckan är Motormännen ute i gathörnen för att räkna cyklister och se om trenden har vänt.

Eija Lauronen räknar cyklister på Västra Fredsgatan och kontrollerar hur många av dem som bär hjälm.

Eija Lauronen räknar cyklister på Västra Fredsgatan och kontrollerar hur många av dem som bär hjälm.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2019-05-07 13:00

Vecka 19 varje år tar Katrineholms kommun hjälp av Motormännens lokalavdelning för att räkna cyklister, med och utan hjälm, i kommunen. Årets räkning började på måndagen med att lokalavdelningens ordförande Eija Lauronen stod först på Nordanåsbron och sedan vid rondellen på Västra Fredsgatan för att fylla i sina tabeller.

– Jag räknar hur många män, kvinnor, flickor och pojkar som cyklar, och antecknar om de har cykelhjälm eller inte, säger Eija Lauronen.

Under veckan kommer hon och flera andra från Motormännens lokalavdelning att stå på sammanlagt nio platser i kommunen och göra liknande räkningar. Resultatet blir till statistik som kommunen använder.

– Vi har gjort det här i säkert tio år nu och vi ser att antalet cyklister ökar, men inte hjälmanvändandet. Det är totalt cirka 21–27 procent som använder hjälm. Mest flickor och kvinnor, säger Eija Lauronen.

För cyklande barn upp till 15 år är hjälm ett lagkrav. Trots det saknar många unga hjälm.

– Jag tror att man behöver informera mer i skolorna om vilka skador det kan bli om man kör omkull utan hjälm. Föräldrar behöver också föregå med gott exempel. Ofta ser man vuxna med barn i barnsadel, där barnet har hjälm med inte den vuxna.

Trafikingenjör Cathrine Andersson på Katrineholms kommun håller med.

– Hjälmanvändningen minskar även bland de yngre som är skyldiga att ha hjälm. Vi ska ta kontakt med polisen där. Det är ju de som faktiskt kan kolla ungdomarna och se till att det blir en påföljd.

Cathrine Andersson säger att kommunen är ute och informerar om hjälmanvändning men borde göra ännu mer.

– Vi bygger cykelbanor och cykelöverfarter för att man ska kunna färdas på ett säkert sätt. Men cyklister har ett eget ansvar att framföra sitt fordon säkert. De måste visa respekt för gående och till exempel inte cykla på gångbanor.

Cykelolyckor och hjälmar

Varje år skadas cirka 2 000 cyklister allvarligt i trafiken och varje år omkommer 20–30 cyklister.

De flesta cyklister som omkommer gör det i kollision med bilar. Men av de som skadas allvarligt är singelolyckor den vanligaste orsaken.

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Så säger lagen som trädde i kraft den 1 januari 2005. Om de inte använder hjälm kan de stoppas av polisen men inte bötfällas. Föräldrar eller andra över 15 år kan däremot bötfällas, om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

Källor: Trafikverket och Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om