Nu börjar den nya vårdbyggnaden resas

Snart skymtar den nya byggnaden vid Kullbergska sjukhuset. Redan om två månader kommer hela stommen att vara på plats.

Under torsdagsförmiddagen såg regionrådet Monica Johansson (S) till att en av de första bjälklagsplattorna kom på plats.

Under torsdagsförmiddagen såg regionrådet Monica Johansson (S) till att en av de första bjälklagsplattorna kom på plats.

Foto: Carina Bergius

Katrineholms kommun2019-10-17 19:02

I april fattade Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, släggan och svingade den i den gula sjukhusfasaden. Nu är den gamla byggnaden ett minne blott.

Under sommaren och tidiga hösten har NCC skapat grunden för den nya vårdbygganden.

–  Vi har grävt och sprängt precis intill de befintliga byggnaderna som ska vara kvar, berättar Alexander Unoson, arbetsledare på NCC.

Grunden består av platsgjutna betongkonstruktioner. Alla väggar och våningsplan är dock förtillverkade betongelement som lyfts på plats av en stor kran.

 –  Största fördelen med det är att vi tjänar massor av tid, så vi kan börja med de invändiga arbetena. När det gäller sjukhusbyggnader generellt är det jättemycket installationer. Det är också höga krav på ljud och brandskydd och hygien, säger Alexander Unoson.

I nuläget jobbar omkring 30 personer på byggarbetsplatsen. Nästa år blir de 70 till antalet. 

–  Det är bara någon vecka sedan vi började med stomresningen och det är sju-åtta veckor kvar tills huset är på plats. Sedan kommer det nog att kännas som om det inte händer så mycket på ett tag, men det kommer att hända massor invändigt, säger Emil Wiklund, förvaltare på Kullbergska sjukhuset.

–  Det här är fantastiskt roligt. Jag vet att personalen får stå ut med mycket under den här tiden men jag hör också att många är väldigt tålmodiga, de vet hur bra det här kommer att bli, både för arbetsmiljön och för den fortsatta utvecklingen av Kullbergska, säger Monica Johansson.

Hon ser bland annat fram emot den nya magnetkameran som ska inrymmas i byggnaden. Så gör även Birgitta Barkne Nilsson, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten.

–  Den innebär att vi slipper transporterna fram och tillbaka till de andra sjukhusen. Det blir otroligt mycket bättre för våra medborgare. I dag är biblioteket lite undanskuffat. Det kommer också tillbaka. Och vårdavdelningarna blir moderna med många enkelrum och öppna miljöer, säger hon.

Det nya kommer också att innebära nya arbetssätt för personalen.

–  Vi pratar redan nu om hur vi ska göra så att vi kan jobba på det nya sättet när vi kliver in i de nya lokalerna och inte behöver utveckla det då, säger Birgitta Barkne Nilsson.

Den nya byggnaden ska stå klar sommaren 2021.

–  Det är lite omak nu med evakueringar och flyttningar. Men vi vet vad slutprodukten är och med den visionen står alla ut, säger Birgitta Barkne Nilsson.

Grunden är på plats. Snart kan även förbipasserande se hur den nya sjukhuskroppen växer fram.
Grunden är på plats. Snart kan även förbipasserande se hur den nya sjukhuskroppen växer fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!