Saxat ur Kuriren för 100 och 50 år sedan:

100 år: Två döda i spanska sjukan

Två dödsfall i spanska sjukan ha förekommit i Katrineholm. Det ena inträffade i måndags, då fru Anna Mellström, maka till fabriksarbetaren Oskar Mellström, skördades av den nu åter uppdykande farstoen. Den avlidna var endast 26 år gammal. Fru Mathilda Emilia Birath, maka till verkmästaren C. G. Birath vid kullagerfabriken, avled i går morse. Fru B. var 46 år gammal.

100 år: Laxåbo köpte villa Margretehill

Villan Margretehill i Katrineholm har av direktören Ludvig Lundin för obekant pris inköpts av direktör Konrad Grönkvists sterbhus.

100 år: Stöldgods erbjöds bestulen

Av vice länsmannen Carl Hägerstrand häktades i går grovarbetaren A. J. Svansström såsom misstänkt för att under februari månad i år ha från kajen å Flens bangård tillägnat sig diverse verktyg. En del av dessa hade han sedan inlämnat genom en annan person till smeden Fält, men nu ville det sig ej bättre än att denna kom att utbjuda ett verktyg till samma person som blivit bestulen. S. togs i förhör men förnekade stölden, trots att man i vedboden vid hans bostad fann de övriga stulna verktygen.

50 år: Olyckan som hindrade olycka

Trävirke och bildelar spreds ut över vägbanan när släpvagnen till en långtradare i blixthalkan kom i sladdning och välte på Bievägen intill soptippen vid Vikasjön. Tack vare att släpvagnen innan den stjälpte skar ned i vänstra diket och rev upp kaskader av jord och grus på vägbanan förhindrades en ännu svårare olycka.Efter olycksbilen kom ytterligare en långtradare. Chauffören av denna lyckades få stopp på sitt fordon bara ett par decimeter från den omkullvälta släpvagnen. Tack vare den ofrivilliga sandningen.

50 år: Annonserar veckans ostfynd

Gräddost, lagrad, kg 6.40

Edamerost, kg 8.50

King Edward, Magnum Bonum 50 kg 30:–

Ostaffären, tel. 109 74

50 år: Mycket sömnmedel till åldringar

Det ordineras för mycket sömnmedel och lugnande mediciner till åldringar som är sängliggande bl. a. för att personalen ska få det lugnare. Det visar en undersökning bland 1.720 boende på pensionärshem i Småland.