Saxat ur Kuriren för 50, 25 och 10 år sedan:

50 år: Arbetade i 25 år utan lön

I 25 långa år arbetade hon utan ett öre i ersättning. Hon lagade mat och städade. Hon hjälpte till med övriga sysslor på gården. Men den avtalade lönen såg hon aldrig till.

Artikelbild

| En antikhandlare i Katrineholm har kommit över en unik pianoharpa tillverkad i Näshulta.

Hösten 1967 avled husbonden i sitt hem i Hälleforsnäs. Då hade kvinnan, hans hushållerska, inte fått ut sin månadslön sedan 1941. Nu har kvinnan, 71 år gammal, stämt sin husbondes dödsbo på 33.600 kronor. Beloppet utgör utebliven lön i 25 plus ränta.

50 år: Hål i vägen blir rättssak

62-årige Flensbon Herbert Wretlind har polisanmält Statens Vägverk. Detta på uppdrag av sin 23-årige son. Denne fick sin bil svårt skadad vid kontakten med en hålighet i vägbanan. Hålet var 45 cm. djupt!!! Missödet inträffade på riksväg 57 någon kilometer utanför Sparreholm.

50 år: Ny tillverkning i Högsjöfabriken

Den nya tillverkningen av heltäckande nålfiltmattor hos Schullström & Sjöströms Fabriksaktiebolag i Högsjö ingår i bolagets strävanden att bredda sortimentet, säger disponent Håkan Schullström. Den senaste tiden har Högsjömattor lagts både i bolagets lokaler och i en del Högsjöhem.

50 år: Näshultapatent på unik pianoharpa

Antikhandlare Ulf Ohlsson vid Gamla Boden i Katrineholm bytte i måndags till sig en ovanlig pianoharpa. Den är tillverkad runt 1880-talet. Är locket nedfällt ser den ut som ett vanligt bord. Lyfter man på locket visar sig ett inbyggt positivt enligt samma princip som ett självspelande piano.

Patentverket upplyser om att två herrar från Näshulta, A. Andersson och J. W. Andersson, den 13 augusti 1889 sökte patent på sitt instrument.

25 år: Tyska träd fann rötter i Katrineholm

Det är kastanjer från en plantskola i Tyskland som numera pryder delar av Vingåkersvägen i Katrineholm. Träden är cirka 20 år gamla och ersätter de träd som vägverket tog bort när Vingåkersvägen byggdes om.

25 år: 80 berörs av konkurs i Rejmyre

Rejmyre Armaturfabrik med 80 anställda har försatts i konkurs.

Ansträngd likviditet, kundförluster och avhoppade medarbetares planer på att starta konkurrerande verksamhet anger företagets vd som skäl.