Nostalgi: Fick springa gatlopp halvnaken

10 september 2019 07:30

Kuriren för 50, 25 och 10 år sedan:

50 år: Fick springa gatlopp halvnaken

47-årige förmannen Rune Magnusson, Sparreholm är fortfarande lite "darris" i kroppen efter den våldsamma spänningen i samband med ett äventyr i Tjugestaskogen utanför Eskilstuna. Magnusson trampade rakt ner i ett jordgetingbo och blev stungen av ett 30-tal getingar.

Magnusson fick springa gatlopp genom skogen och slita av sig kläderna under flykten för att bli fri från sina plågoandar.

50 år: Skidupptakt i Forssa IK

Forssa IK startade skidträningen med en första samling vid Forssa-gården. Det var en välbesökt upptakt med det gamla gardet på plats med Nils-Olof Eriksson i spetsen. Hela gänget gav sig ut på en träningsrunda i skoga och mark, de äldre löpte långdistans medan de yngre anpassade träningsdosen efter åldern.

50 år: Engelsk lärare ogillar svensk arkitektur

Den nye British Centerläraren i Flen, Richard Ward, var på torsdagen i staden för att bekanta sig med den nya omgivningen. Detta är Richard Wards första besök i Sverige, men under sin månadslånga vistelse har han lärt sig en del.

Något som han tidigt lade märke till var vår arkitektur. Richard tycker inte den är något vidare för ett land som Sverige. Han tycker inte om den byggform man använder sig av – stora höghus som ser likadana ut. I England lägger man ner mer arbete på arkitekturen och bygger mera villor.

50 år: Gymnastik för pojkar återupptas

På måndagseftermiddagen återupptog Vingåkers gymnastikförening sina övningar. De alldra minsta, fyra-åringarna, togs emot i sporthallen av Berit Wahlström, ledarinna. Beträffande årets verksamhet säger ordföranden Norma Nilsson så här:

– Vi kör i stort sett som i fjol. Med ett glädjande undantag. Vi har åter med pojkgymnastik på programmet.

50 år: Ingen risk för strålningsskador av tv:n

– Det finns definitivt inga risker att få strålningsskador även om man sitter länge och nära framför sin färg-TV, förklarar man vid Statens strålskyddsinstitut efter varnande rapporter från USA.

Det är den federala amerikanska handelskammaren FTC som rekommenderat TV-tittarna att inte sitta närmare mottagaren än två till tre meter. Vad som troligen har föranlett de amerikanska rekommendationerna är att man använder en annan typ av färgmottagare i USA. TT

25 år: Vera J debuterar som författare

– Om du visste vad roligt det var när jag sitt mitt första kåseri i tryck i Kuriren.

Sedan den gången, för omkring 15 år sedan, har Vera Jonsson under den anspråkslösa signaren Vera J publicerat åtskilliga kåserier och dikter.

Nu har Vera åter skäl att vara stolt och lyckligt. Hon har nämligen samlat sina bästa alster i en liten bok, som just kommit från tryckeriet. "under sörmländsk himmel" innehåller både poesi och prosa.

25 år: Affischbov ångrar val av klister

Det är socialdemokratiska ungdomsförbundet som ligger bakom de falska kds-affischerna som klistrats upp med tapetklister på gymnasieskolorna i Eskilstuna, Katrineholm och Jönköping.

Tidigare har SSU förnekat all kännedom om affischerna men i tisdags erkände SSU:s valledare i Sörmland, Fredrik Olovsson, att det var SSU som låg bakom.

Fredrik Olovsson tycks dock ta lätt på saken och det enda han tycker är olyckligt är att man använt tapetklister så att affischerna kan vara svåra att få bort.

10 år: Mer alkohol i nattvardsvinet?

Flera medier rapporterar om församlingar inom svenska kyrkan som beslutat sig för att använda starkvin i nattvarden i stället för ett alkoholfritt alternativ.

– Det är att använda hysterin kring svininfluensan för att åter införa starkvinet i nattvarden, säger Sveriges Blåbandsungdoms förbundsordförande Fredrik Olofsson.

Smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin avfärdar testen om att alkohol i nattvardsvinet skulle vara smittodämpande i svininfluensatider.

10 år: Berit ska föra traditionerna vidare

Berit Björnsbråten, en kvinnlig vd i en mansdominerad värld, har sedan barnsben förberetts att föra familjeföretaget och dess traditioner vidare i Bettna Såg AB. Sedan en tid tillbaka leder hon företaget som startade med en såg i en låda på 1950-talet.

10 år: Invigning som kan få fart på centrumhandeln

I går slog Coop Konsum på stora trumman och bjöd till fest i dagarna tre. Men invigningen är bara början på de festligheter som väntas nu när hela Kvarnenfastigheten har fått en rejäl ansiktslyftning.

Till allhelgonahelgen väntas allt vara klart för att Hennes & Mauritz ska öppna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!