Vid en presskonferens på måndagen kom det länge emotsedda beskedet om vem som tar över den före detta pizzerian i Stadsparken.
Det blir den Katrineholmsbördige, välrenommerade stjärnkocken Tommy Myllymäki. Han får understöd i satsningen av bland andra köksmästaren Kristofer Winnerhed och Päivi Lidman, Myllymäkis mamma som sköter den praktiska ruljansen på Julita wärdshus.
Myllymäki har i en tidigare ägarkonstellation även drivit lunchrestaurang på Stortorget.
– Sedan vi lämnade den har jag sökt efter en ny lokal i Katrineholm och tittat på bland annat Palladium, som nu byggs om till bostäder. När Stadsparken dök upp var det jätteintressant. Den är en utmärkt mötesplats och jag ser fram emot att utveckla den till en plats dit folk vill komma för att äta eller bara "hänga", säger Myllymäki.
Myllymäkis ambitioner för restaurangen går hand i handske med kommunens. När den förra hyresgästen i höstas köptes ut ur kontraktet var det för att kommunen ville se ett nytt upplägg i stället för en pizzeria och samtidigt ta ett grepp om utvecklingen av hela Stadsparken.
Konceptet är att restaurang och park ska vara tillgängliga för alla, året om. Dit ska man kunna gå för att ta en kopp kaffe med dopp, svänga förbi för att köpa en macka eller för att äta tallriksserverad lunch. Kvällstid ska där finnas möjlighet att äta en god middag eller möta solnedgången med ett glas vin eller en öl i handen.
– Vi tror att det här kan bli riktigt bra, och även något som kan uppskattas också av andra än katrineholmarna, sa ett märkbart nöjt kommunalråd Göran Dahlström (S) när nyheten presenterades.
– Vi ska stötta Tommy genom att se till att parken fylls med sång och musik och mer aktiviteter för barnen, tillade han.
Intresset för att ta över restaurangen har varit enormt, beskriver kommundirektör Sari Eriksson. Ett 50-tal intresseanmälningar strömmade in genast efter att kommunledningen berättat om sina planer. När det sedan annonserades efter en ny entreprenör kom ett 25-tal anmälningar med utvecklade affärskoncept – däribland Myllymäkis.
Nio gavs sedan chansen att presentera sina upplägg för Sari Eriksson och Lars-Herman Larsson, senior advisor vid samhällsbyggnadsförvaltningen.
– Det har varit en väldigt rolig process med fantastiska idéer, säger Eriksson.
Vad är det då som Myllymäkis idéer har landat i? Garanterat något annat än för "avhämtning", säger stjärnkocken som parallellt med övertagandet i Katrineholm bygger en krog i Stockholm med ambitionen att den ska bli "världens bästa".
– Men bara för att mitt namn står på dörren betyder det inte att det blir en finkrog med dresscode, ler han när han beskriver satsningen i Katrineholm.
– Vi kommer säkert att ha en hel del traditionellt på menyn men också rätter som inte alls finns i stan, fortsätter han och berättar om ambitionen att både på menyn och i inredningen väva samman modernitet med tidlöshet, och lång livslängd med samtida värderingar om matens ursprung och lokala råvaror.
Där finns en tydlig koppling till Julita wärdshus, som Myllymäki nu har drivit i tio år. Men det finns fler beröringspunkter.
Kristofer Winnerhed, som tidigare har drivit ekorestaurang i Umeå och nu arbetat i Julita i två år, påpekar att värdshuset är säsongsanpassat. Övertagandet i Stadsparken gör det möjligt att använda personalen och dess kompetens mer effektivt.
– Dessutom har vi ett restauranggymnasium i Katrineholm. Efter utbildningen sticker många elever iväg direkt dit där de haft sin praktik. Det vore jätteroligt om vi kunde få en del av dem att komma till oss, säger Winnerhed.
Förhoppningen är att restaurangen – den har ännu inget nytt namn – ska stå klar för öppning och invigning till nationaldagen den 6 juni. En inre totalrenovering av lokalen, som rymmer cirka 60 personer, pågår för fullt.
– Kan man börja göra bokningar redan nu? Jag vill ha den 9 september – till vår valvaka, undrade kommunstyrelsens 2:a vice ordförande Lars Härnström (M) på presskonferensen.
– Nja. Man ska nog kunna boka bord men framför allt bara kunna komma dit ändå, svarade Tommy Myllymäki.
Tillgänglighet är ordet.