Under hösten har tidningen flera gånger skrivit om katter som oförklarligt dött. Bland annat handlade det om tre eller fyra katter i Flen, som insjuknat hastigt och dött. I förra veckan berättade katrineholmaren Majvor Lind om när hennes katt och en kattunge insjuknade, efter att katten fångat en mus.
Majvor Lind var övertygad om att det som låg bakom katternas sjukdom, som ledde till att de fick avlivas, var musgift.
I början av december inledde Kemikalieinspektionen en översyn av villkoren för musgift som innehöll ämnet alfakloralos. Orsak till översynen var uppgifter från flera veterinärkliniker och djursjukhus om att katter förgiftats av möss, som i sin tur fått i sig giftet. Hösten 2019 ska antalet drabbade katter enligt inspektionen ha skjutit i höjden.
I onsdags meddelade Kemikalieinspektionen att reglerna runt musmedel med alfakloralos skärps med omedelbar verkan. Från och med nu får bara medlen användas yrkesmässigt, av personer med tillstånd och som har utbildats i användningen. Produkten får inte alls användas där katter kan förväntas vara. Möss som har dött i anslutning till platsen där musmedel lagts ut ska samlas in.
– Det har under hösten skett flera uppmärksammade fall där katter har dött efter att ha ätit förgiftade möss, och siffror från bland annat Universitetsdjursjukhuset vid SLU och veterinärkliniker runt om i landet bekräftar att antalet förgiftningsfall har ökat kraftigt. Det är mot den bakgrunden vi nu ändrar användningsvillkoren, säger Kerstin Gustafsson, teamledare inom tillståndsprövning på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.
Alfakloralos är godkänt för användning av privatpersoner i hela EU, men Kemikalieinspektionen skriver att andra medlemsstater kommer att informeras om beslutet. Det betyder att också andra stater kan fatta beslut om att inskränka produktgodkännanden i de länderna.
Alfakloralos-medel, som i handeln ofta går under namnet "Black pearl", har varit godkänt för bekämpning av möss inomhus sedan 2013 och har fram tills i onsdags fått användas både av allmänheten och proffs.
– Det är uppenbart att de villkor som fanns för att begränsa riskerna inte räckte till. Vi vill med denna ändring minska riskerna för att andra djur än möss drabbas av förgiftningar. Med skärpta villkor och obligatorisk utbildning kan vi komma åt problemet, säger Kerstin Gustafsson.