Misstänkt muskelinflammation var hål i lungsäcken

Den unga mannen fick konstig röst och svårt att ta djupa andetag. Läkaren misstänkte muskelinflammation. Ett par dagar senare blev mannen inlagd på sjukhuset i utlandet. Där konstaterades ett hål i lungsäcken.

20 maj 2019 11:42

Händelsen har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg eftersom den hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Det var i mitten av februari i år som mannen sökte akut på Kullbergska sjukhuset. Dagen innan fick han plötsligt konstig, tjock röst, svårt att ta djupa andetag och så upplevde han att det knastrade under huden på halsen när han kände på den. Eftersom han skulle ut på en flygresa ville han bli undersökt.

Enligt anmälan misstänkte den undersökande läkaren muskelinflammation i halsmusklerna och ordinerade, efter kontakt med bakjouren, smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Patienten var kvar en kort tid på sjukhuset men skrevs sedan ut av nästa jourhavande läkare.

Mannen gav sig ut på sin planerade resa. Hans tillstånd försämrades dock och när han kom fram till resmålet blev han inlagd på sjukhus. Där konstaterades att han drabbats av lungkollaps. Han vårdades på sjukhus i tre dagar.

Verksamhetschefen på Kullbergska har varit i kontakt med närstående till patienten och kan konstatera att den unga mannen inte har några kvarstående men av händelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius