Mirela, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, arbetar inom hemtjänsten i Katrineholm. I förra veckan jobbade hon hos två brukare, som bor vid Stortorget. Sin alldeles nya elcykel, som hon köpt privat och som hon fick den 2 december, stod låst vid isbanan på torget. 

– Den dagen började jag klockan 16, och slutade 22. Mitt sista besök den dagen var på Stortorget, hos två olika brukare. Jag gick in i huset klockan 21:20 och när jag kom ut 21:50 var cykeln borta. Först såg min kollega att cykeln var borta och frågade hur jag kom till jobbet. 

Först trodde Mirela att hennes kollega velat skoja, och hade gömt cykeln. Men så var det inte, utan den nya cykeln var och förblev borta. 

Artikelbild

| Många cyklister ställer sina cyklar på Stortorget, där det finns både cykelställ och stolpar.

– Jag var jätteledsen. Vi har jobbcyklar att låna, men det är mycket lättare för mig att ta min egen. 

För Mirela, som har problem med knät, innebär stölden att hon får gå långa sträckor mellan brukarna när hon jobbar. Men hon tycker också att stölden är olustig. 

– Det är läskigt och otäckt. Det måste vara någon som vet hur vi gör, som vet hur vi jobbar. Man känner sig jätterädd.

Hon tror att det är någon som kört in på torget från Fabriksgatan och som slängt upp cykeln på flaket. 

Artikelbild

| Mirelas nya elcykel försvann när hon var borta och jobbade en kort stund.

– Cykeln var låst. Men det är så många som kör på torget fast de inte ska. 

Hemtjänsten centralt har också blivit av med elcyklar, både på samma plats som Mirelas cykel försvann från och från förrådet på Gjuterigatan. 

– Vi blev av med tre stycken ur förra sommaren ur förrådet på Gjuterigatan och två stycken i höstas, från torget. Men den ena av de två cyklarna hittade vi igen. Då var den massakrerad, men stod lutad mot ett staket, säger Mikael Isgren, enhetschef vid hemtjänsten Gjuterigatan. 

För hemtjänsten är det egentligen bara att försöka få budgeten att räcka till nya cyklar, när de gamla stjäls eller förstörs. 

– Vi har otroligt hög självrisk. När cyklarna stjäls betyder det ju att vi har en cykel mindre att använda. Vår personal åker långt, till Laggarhult och till sjukhuset och vi behöver cyklarna. Utan cyklar tar det mycket längre tid och det kan gå ut över brukarna. Jag tror inte att det har skett, men det skulle kunna bli så, säger Mikael Isgren. 

Mikael Isgren hoppas att någon kanske kan se de stulna cyklarna och slå larm. 

– De är märkta "hemtjänsten Gjuterigatan" och har nummer. Ser man att en elcykel har klister på ramen efter märkningen kan man vara uppmärksam på det, säger han.