Matsmart går back för att växa

Matsmart hamnar på en bottenplacering i branschtidningarna Ehandel och Markets undersökning av landets största e-handlare.

Matsmarts vd Karl Andersson prioriterar tillväxt framför lönsamhet. "Vi vill fortsätta växa, på våra befintliga marknader i Sverige och i Finland, men samtidigt expandera till fler länder", säger han.

Matsmarts vd Karl Andersson prioriterar tillväxt framför lönsamhet. "Vi vill fortsätta växa, på våra befintliga marknader i Sverige och i Finland, men samtidigt expandera till fler länder", säger han.

Foto: Pressbild/KG Z Fougstedt

Katrineholms kommun2019-11-08 09:06

Tidningarna Ehandel och Market har tillsammans gått igenom över landets 100 största e-handelsföretag för att utröna vilka som är mest och minst lönsamma. I toppen på listan över de 25 mest olönsamma e-handlarna hamnar Matsmart, med säte i Katrineholm. Nätbutiken säljer livsmedel, som annars skulle ha slängts, till rabatterade priser.

I det senaste bokslutet låg omsättningen låg på 263,9 miljoner kronor och rörelsemarginalen på minus 25,84 procent.

Rörelsemarginalen är ett nyckeltal som anger hur stor andel i procent av omsättningen som blir kvar för att täcka räntor och skatt samt ge vinst, efter att företagets kostnader har betalats. 

Bolagen med lägst rörelsemarginal, har ofta prioriterat tillväxt framför lönsamhet. Så är fallet med Matsmart.

– Vi har investerat i tillväxt vilket möjliggjort att vi under 2018 lyckades rädda totalt 3 700 ton mat i Sverige och Finland. För att möta vår tillväxt har vi investerat kraftigt i vår egen verksamhet, bland annat i vårt lager i Katrineholm i form av personal, lagerytor och maskiner, säger Matsmart vd Karl Andersson.

Någon ambition att nå break-even, när kostnader och intäkter är exakt lika stora, fanns varken under 2018 eller i år.

– Vi vill fortsätta växa, på våra befintliga marknader i Sverige och i Finland, men samtidigt expandera till fler länder. Vi skulle kunna ändra fokus, från tillväxt till lönsamhet, men vi vill ge fler möjligheten att rädda mat och då vore det dumt att begränsa oss till att enbart finnas i Sverige och Finland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!