"Lyckliga skogen" ska lära unga om naturen

Efter "Lyckliga gatorna" kommer "Lyckliga skogen". Friluftsfrämjandet har fått 200 000 kronor till projektet från Postkodstiftelsen.

Lotta Asplund hoppas att projektet ska leda till att mellan 50 och 100 barn och ungdomar lär sig mer om skogen och allemansrätten.

Lotta Asplund hoppas att projektet ska leda till att mellan 50 och 100 barn och ungdomar lär sig mer om skogen och allemansrätten.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Katrineholms kommun2019-11-21 11:31

Svenska postkodstiftelsens uppdrag är att stötta ideella organisationer och föreningar som stärker civilsamhället och bidrar till en bättre värld. Tidigare i år gjorde stiftelsen en särskild utlysning med rubriken ”Möten med naturen”. Över 200 ansökningar kom in. 26 ansökningar har nu beviljats stöd. 

En av de 26 föreningarna är Friluftsfrämjandet i Katrineholm som får ta emot den högsta summan, 200 000 kronor, för projektet "Lyckliga skogen".

–  Det känns jätteroligt och viktigt, säger Lotta Asplund, ordförande i Friluftsfrämjandet i Katrineholm.

I projektet, som är ett samarbete med Katrineholms kommun, vill Friluftsfrämjandet nå barn och unga som annars inte har vana eller möjlighet att vistas i skog och mark. Deltagarna kommer bland annat att få kunskaper om allemansrätten och engageras i ett vildmarksäventyr.

–  Väldigt många nyanlända törs inte vara i skogen. De upplever att det är farligt där. De har ingen kunskap om skogen. Vi är väldigt lyckligt lottade i Sverige som har möjligheten att ha skogen så nära och ha allemansrätten som innebär att man faktiskt får göra en massa saker i skogen, säger Lotta Asplund.

Hon hoppas att projektet ska locka mellan 50 och 100 barn. "Lyckliga skogen" vänder sig till barn och ungdomar mellan 6 och 15 år.

Pengarna ska också gå till att utbilda ledare inom Friluftsfrämjandet.

–  Förhoppningsvis får vi åtta nya ledare till det här projektet, säger Lotta Asplund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!