Lyckliga gator ger lyckad integration

Under fredagen var Nävertorpsparken fylld med folk i alla åldrar och med alla nationaliteter. Här fanns underhållning på scenen och mat från hela världen. Luften var fylld av musik och dans fick hjärtan att klappa fortare.

13 april 2018 09:00

– Det är jättekul på Lyckliga gatorna. Hela världen är här, säger Inger Eriksson som sitter och äter mat med sin eritreanska familj.

Jo, de är faktiskt som familj sedan Inger Eriksson började gå på språkcafé för ett par år sedan. Då träffade hon Zebib Zewabo som övade sig i svenska. Med tiden blev de vänner.

– Jag har hjälpt dem med allt möjligt, papper och sådant, säger hon.

– Hon är min svenska mamma, säger Merhawi Teklemariam varmt och ler mot henne.

Lyckliga gatorna är ett samarbete mellan Katrineholms kommun, Sörmlandsidrotten, Musikens hus och föreningslivet. Verksamheten består av fritidsaktiviteter för barn och unga och regelbundna gatufester runtom i staden. Målet med Lyckliga gatorna är att skapa engagemang, trygghet, delaktighet och stolthet i Katrineholms bostadsområden.

Cia Ronach från Katrineholmsrevyn och Diamond Wilson ska dansa på scenen.

– Man kan göra roliga saker här, träffa folk och utvecklas inom det man gillar, säger Diamond Wilson.

Ett inslag är att folk som dansar eller spelar musik blir hopparad med någon som matchar och så kan man skapa tillsammans och lära av varandra. Genom dansen på Lyckliga gatorna har hon mött en pojke som kommit att bli som en son för henne.

– Det är mötet som är meningen, säger Cia Ronach.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Lundahl

Ämnen du kan följa