Livat i ljusare Sveapark där röken nu ska lätta

I en ovanligt mörk november finns lyckligtvis en ljuspunkt på stadskartan: Sveaparken. På onsdagen invigdes den första ombyggnadsetappen som särskilt lyser upp höstmörkret för parkens yngsta besökare.

14 november 2018 18:50

Eftermiddagen var grå. Trist som en våt filt i skuffen på bilen.

Sedan föll ridån: kvällsmörkret. Men i Sveaparken anlades moteld, med färgsprakande ljuskonstverk, en sprillans ny lekpark och varmkorv i massor.

Det var invigningsdags för första etappen i kommunens omdaning av parken. Många ortsbor strömmade till och bidrog till att lyfta stämningen med ljusslingor, mobilficklampor och hemgjorda ljuskronor och diadem.

Service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S) invigde. Invirad i en ljusslinga (”Rusta, 29,90:-”) tryckte hon på vikten av aktiv fritid i alla åldersgrupper.

– Det bidrar till glädje, lek och gemenskap.

Detta har etapp ett lagt stort fokus på: en utbyggd och fantasieggande lekplats, omgiven av lampor och konstnärliga installationer som styrs av gatubelysningen. I en backe står ett tiotal färgstarka konstverk, skapade av ljusslingor efter skisser som gjorts av barn i Lyckliga gatorna-verksamhten.

Dit styrde kompisarna Josefine Nilsson Morén och Saranda Kelmendi stegen i en paus från lekattraktionerna. Sarandras lillebror Riza, 7 år, var imponerad av installationerna. Men han saknade något.

– En jättestor jordglob, sa han varpå Josefine och Saranda fyllde på med fler önskemål i parken de älskar att leka i:

– En glassrutschkana.

– En lysande klätterställning.

Det finns inte med i investeringsplanen. Men när arbetet fortsätter 2019 ska här byggas multisportbana, grillplats och annat som utvecklar parken som mötesplats.

För trivselns och hälsans skull är lekplatsen från och med nu rökfri zon, förkunnade Hedberg – och fick applåder. Liknande förbud väntas på alla kommunala lekplatser och badplatser, avslöjade hon vidare.

– Att vi inte tänkt på det förut! sa Håkan Stenström, projektledare för parkens utveckling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Wising

Ämnen du kan följa