Den här veckan uppmärksammar Svensk handel det ökade problemet med butiksstölder. Varje år stjäls det för totalt 6,8 miljarder kronor från svenska butiker. De senaste två åren har butiksstölderna ökat med 800 miljoner. Energidryck, kött och kläder är de varor som stjäls mest, enligt Svensk handel.
På många ställen påverkar stölderna både personalen, kunderna och butikernas utbud. Butiker har ändrat sitt sortiment och handlare överväger av att flytta eller lägga ned sin verksamhet på grund av handelns brottsutsatthet, enligt Svensk handel.
– Polis och rättsväsende har lämnat walkover och de kriminella krafterna får diktera villkoren. Att butiker tvingas stänga igen och att handelns anställda överväger att byta yrkesbana på grund av brottslighet är otroligt illavarslande, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel i ett pressmeddelande.
På Ica Speceritjänst på Oddergatan i Katrineholm är handlaren Pierre Börjesson uppgiven gällande stölderna.
– Det försvinner varor så gott som dagligen. Främst dyrare kött och energidryck. Vi har stölder för över 100 000 kronor om året, det är stora pengar, säger han.
Personalen har ingen möjlighet att jaga snattare i butiken utan måste ägna sig åt kunder och varor. Därför anmäls långt ifrån alla snatterier och stölder på Ica Speceritjänst.
– Det händer ju inget med dem vi tar heller. Så vi anmäler inte allt. Och när det inte blir några konsekvenser så kommer de ju tillbaka.
För att minska stölderna har de flyttat det dyrare köttet till den manuella disken och har inga större volymer i butiken. Man har också kameraövervakning och väktare kvällstid. Men det hjälper inte.
– Det är skittråkigt att behöva kalkylera med att saker försvinner, säger Pierre Börjesson.
På Matpiraten på Lövåsen i Katrineholm har man en annan inställning till stölderna. Där är de ett mindre problem. Orsaken är att man är stenhårda mot tjuvarna.
– Jag och min kompanjon är väldigt mycket i butiken och vi har många års erfarenhet av att känna igen beteenden. Så vi tar ofta tjuvarna direkt, säger butiksägaren Patrik Wirlén.
Mest stöldbegärligt är så kallade högvärdesvaror.
– Dyrare rakblad, hudkrämer och schampon. Och kött. Det kommer köttligor och härjar ibland och de har ju avsättning för köttet, säger Patrik Wirlén.
Han menar att de flesta som stjäl ingår i internationella organiserade brottsligor som härjar under några månader och sedan försvinner från landet.
På Matpiraten anmäls alla stölder. Det har gjort att Patrik Wirlén och hans kompanjon Mio Svahn ofta sitter i Nyköpings tingsrätt.
De som stulit i butiken blir sedan portade.
– Det sprider sig bland buset att vi anmäler allt och sedan portar dem. Så de drar sig för att komma hit, det är för stor risk.
De anställda har också fått en extra morot när det gäller att vara uppmärksamma på butiksstölder. Ett belöningssystem.
– Om de förhindrar en stöld så får de del av det som inte stals. Det gör att de blir mer på tå, säger Patrik Wirlén.