Kommunen upphävde strandskyddet – får bakläxa

Kommunen godkände Katrineholmsparets planer på ett sjönära fritidshus i december förra året. Nu upphäver Länsstyrelsen beslutet.

Katrineholmspar nobbas bygglov efter Länsstyrelsens beslut. Bilden är tagen på en annan plats.

Katrineholmspar nobbas bygglov efter Länsstyrelsens beslut. Bilden är tagen på en annan plats.

Foto: Mårten Eidevall

Katrineholms kommun2019-12-04 10:49

Ägarna till fastigheten nära södra kommungränsen ville bygga ett fritidshus för att underlätta fiskeverksamheten och bidra till landsbygdens fortsatta utveckling. Skälen vägde tillräckligt tungt för att bygg- och miljönämnden skulle bevilja standskyddsdispens för nybyggnation av ett 71 kvadratmeter stort fritidshus nära sjön Näsnaren. Nu får de bakläxa av Länsstyrelsen, som har upphävt beslutet. 

"Markområdet som avses exploateras saknar bostadsbebyggelse idag och det planerade fritidshuset ligger i sin helhet inom strandskyddsområde. Fastigheten omfattas av flera utpekade riksintressen och de allmänna intressena är förhöjda på platsen.", skriver Länsstyrelsen i sin motivering. 

Syftet med strandskyddet är att trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att måna om djur- och växtliv. En dispens får inte riskera att det så kallade hemfridsområdet utvidgas. 

Det bygglovssökande paret menar att området redan är ianspråktaget, eftersom det finns vägar, båthus, bryggor och redskapsbodar. Bygg- och miljönämnden motiverade sitt beslut om strandskyddsdispens med att byggnader fanns inritade på kartor från 1939. 

Länsstyrelsen skriver att: "Uppförande av ett fritidshus på aktuell plats skulle innebära att det allemansrättsligt tillgängliga området inskränks och markområdet privatiseras."

Man måste vara särskilt restriktiv när det gäller enskildas intressen enligt Länsstyrelsen som upphäver nämndens beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!