Knarkhandeln kryper allt närmare eleverna

Drogförsäljningen sker öppet och oblygt, målmedvetet inriktad på unga tonåringar. Nu har Järvenskolan fått nog av knarkkommersen runt skolan. "Vi ska vara en fredad zon."

En stor del av droghandeln är centrerad till åsen mellan skolans enheter. Den står nu under särskild uppsikt av personal.

En stor del av droghandeln är centrerad till åsen mellan skolans enheter. Den står nu under särskild uppsikt av personal.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2020-01-15 06:02

Det säger skolans rektor Magdalena Norin. Tillsammans med sin stab av biträdande rektorer och kuratorer går hon nu ut till elevernas vårdnadshavare med en lägesbild från högstadieskolan.
Å ena sidan är det en information. Å andra sidan en krigsförklaring.
– Sättet att öppet sälja droger runt skolans område har accelererat. Nu är det nog, säger Norin.

Efter flera incidenter under höst och vinter polisanmäldes i fredags ytterligare ett fall av droghandel vid skolan. Alla klutar måste nu dras åt för komma till rätta med det allt mer synliga problemet, tycker rektorn.
– Det råder inget akutläge. Men det har trappats upp till den gräns där bägaren blivit full och runnit över.
Järvenskolanskolan och polisen i Katrineholm målar gemensamt upp en bild av hur olika konstellationer av unga vuxna med droger till salu kommer allt närmare skolans 13–15-åringar. Handeln sker dels under skoltid, på eller vid sidan av skolområdet, dels på andra håll i staden vid andra tider. 
Framför allt är det hasch som säljs och distribueras, men också andra droger förekommer.
– Ibland börjar man med att dela ut narkotikan gratis, som ett slags kredit. Men nästa gång kostar det.

Magdalena Norin beskriver det som smärtsamt att se hur skamlöst knarkhandlarna kryper inpå eleverna i den skolmiljö där de ska kunna känna sig trygga och fredade.
– Det här är en form av handel med människors liv.
Den öppna drogförsäljningen har gått från att vara ett storstadsfenomen till ett växande nationellt problem. Det går hand i hand med en allt mer frapperande respektlöshet för vuxenvärlden och samhällets normer. Det uppfattar Anders Carlsäter, gruppchef vid områdespolisen i Katrineholm.
– Det säljs väldigt nära skolan, trots att en del av dem som säljer har gått där tidigare och är kända. Att det finns skolpersonal i närheten verkar inte hindra dem.

Carlsäter är väl insatt i Järvenskolans problematik, som nu angrips på flera fronter. 
Skolan har ökat bemanningen av rastvärdar för att hålla obehöriga borta från skolans område. Endast en entrédörr per skolhus hålls öppen. Andra insatser, övergripande och på individnivå, har gjorts eller är på gång. 
Personal med direktlinje till Carlsäter kan snabbt be om hjälp om så behövs, och områdespolisen har utökat sin närvaro i och runt skolan. Parallellt med polisens utredningsarbete, samverkar skola, polis, socialtjänst och kommunledning för att se över vilka fler insatser som kan göras.
Carlsäter och Norin ser med tillförsikt fram emot ett positivt resultat.

– Om den här matchen ska vinnas måste alla hjälpa till. Under mina år som rektor har jag nog inte varit med om ett sådant tätt nätverksarbete med olika aktörer som vi har nu. Förr skötte var och en sitt. Nu är vi på samma bana och på väg åt samma håll, bedömer rektorn.
Även elevernas vårdnadshavare har en viktig funktion, påpekar hon. Snarare än att slå larm, har skolan valt att gå ut med en så bred och öppen information som är möjligt om den senaste tidens händelser. Norin hoppas att den ska göra det lättare för föräldrar och deras barn att prata om droger, riskerna med dem och vilka konsekvenser det kan få att slå sig i lag med personer som bara är ute efter elevernas pengar.
– Vi ska vara en fredad zon. Våra elever ska inte behöva utsättas, se eller ens höra talas om det här i skolan, säger Magdalena Norin.

Drogvanor bland unga

Skolan är en arena för droger. Det uppgav polisen senast i Katrineholms-Kuriren för två år sedan, då den lokala drogsituationen beskrevs som allvarlig.
På såväl gymnasierna som högstadiet säljs, köps och används droger – företrädesvis cannabispreparat och medicinska preparat som tramadol.
Enligt en undersökning från 2018 har 16 procent av pojkarna och nio procent av flickorna på gymnasiet i katrineholm använt narkotika. På högstadiet är siffran sex procent av pojkarna och två procent av flickorna.

Karta: Järvenskolan Södra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!