I slutet av juni reserverade sig Miljöpartiet i Katrineholm mot bygglovet för den planerade kycklingfarmen i Granhed, som ligger i närheten av Flodafors. Verksamhetens planer väckte tidigare frågetecken på flera punkter under bygglovsprocessen. Det handlar bland annat om den hur gödslet från anläggningen ska hanteras. Länsstyrelsen har ställt en rad krav, bland annat på just det området. För Miljöpartiet i Katrineholm var det däremot frågan om grundvattnet som ledde till reservationen. I reservationen skriver de att ”frågan om vattentillgång är särskilt viktigt att beakta med tanke på den klimatkris vi befinner oss i och hur den i framtiden kommer att påverka tillgången av vatten/grundvatten.”
– Vi ser allvarligt på situationen och tillämpar försiktighetsprincipen. Situationen som den ser ut runt om i världen har lärt oss att vi måste tänka långsiktigt. Vi måste vara rädda om det grundvatten vi har, säger Nicklas Adamsson från Miljöpartiet i Katrineholm.
Partiet menar att klimatkrisen är så allvarlig att Sverige och även Katrineholm på lokal nivå borde utlysa ett klimatnödläge.
Bakom etableringsplanerna står Södertäljeföretaget Jesi kycklingfarm AB som fick sin verksamhet godkänd för över två år sedan, men som ännu inte kunnat påbörja byggnationen av anläggningen. Anledningen är både företagets egna ändringar i planerna för bygget och en långdragen beslutsprocess i bland annat kommunen. Nu har bygglovet tillslut beviljats, men det finns anledning att förvänta sig att beslutet överklagas, enligt bygglovshandläggaren John Hagberg.
– Den medför miljörisker med gödsel, bränning och avlopp, vi är fortfarande tveksamma, säger Nicklas Adamsson.
Miljöpartiet ställer sig frågande till hur bygget skulle påverka miljön och särskilt grundvattnet i området. Vattenfrågan har utretts och det är oklart om det finns tillräckligt med grundvatten ens för att ett vanligt jordbruk ska kunna fungera utan att påverka den omkringliggande miljön negativt. Flera grannar har haft invändningar mot bygglovet, de är också oroliga för grundvattnet. Om vattnet sjunker riskerar framförallt de grävda brunnarna att sina, berättar Nicklas Adamsson. Kommunen har trots de frågetecken som finns gjort en annan bedömning.
– Vi tror inte att vattnet räcker för den här typen av verksamhet som antagligen kommer använda mer vatten än ett vanligt jordbruk. Vad vi kan se så är det otydligt om det finns tillräckligt med vatten för verksamheten, ändå har de fått bygglov, säger Nicklas Adamsson.