KD valets vinnare men S oförändrat starkt

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna behåller sina positioner som Katrineholms största partier. Det största uppsvinget görs dock av det minsta partiet: Kristdemokraterna.

10 september 2018 01:20

KD lyfter med preliminärt 2,8 procentenheter i kommunvalet. Partiet är därmed större än Liberalerna, som samtidigt backar med 2,7 procentenheter – sannolikt på grund av en väljarflykt till KD.

– Det känns helt otroligt, jag är så glad och imponerad. Det här förtroendet ska inte missbrukas, det ska förvaltas fullt ut på bästa sätt. Med den lilla budget vi har haft trodde vi aldrig att vi skulle nå det här, säger en jublande glad Joha Frondelius, partiets gruppledare.

Preliminärt får KD 6,5 procent av rösterna.

– Jag har drömt om sju procent här lokalt. Det är så glädjande att vi ligger så nära riksresultatet i Katrineholm, det har aldrig hänt förr, säger Frondelius som vidhåller att han är beredd att axla ansvaret som oppositionsråd i Katrineholm.

SD i Katrineholm ökar med 1,5 procentenheter, Vänsterpartiet med 0,7 och Centerpartiet med 0,5.

Valets stora förlorare är Miljöpartiet. Partiet backar med 2,8 procentenheter.

– Det följer naturligtvis rikssiffrorna i någon mån på kommunal nivå. Vi har haft en bra och positiv valkampanj i Katrineholm, tycker Nicklas Adamsson (MP) som trots allt ser framåt.

Han konstaterar att klimatfrågan svalnade hos väljarna i takt med att den heta sommaren klingade av.

– Vi känner oss ändå nöjda med att vi är kvar i riksdagen. Nu får vi jobba under mandatperioden på olika nivåer för att få genomslag för vår politik. Det är barnens och ungdomarnas framtid det handlar om, vi kan inte sluta nu utan vi måste fortsätta kämpa. Jag känner en positiv kraft. Vi har inte tappat hoppet, säger Nicklas Adamsson.

Socialdemokraterna i Katrineholm landar preliminärt på 46,3 procent. Det är i princip ett identiskt resultat med utgången 2014.

– Inte alla röster är räknade än men visst är det ett väldigt bra resultat som vi är nöjda med. Det är outstanding, också med tanke på det nationella valet, säger Fredrik Olovsson (S), arbetarekommunens ordförande.

Vad är förklaringen bakom att S, inte alldeles självklart, behåller sin maktposition i Katrineholm?

– Vi har hållit i, gjord det vi sagt, väntat och haft tålamod men också modet att våga satsa, som till exempel på Logistikcentrum, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Den stadiga kursen han talar om avser S att hålla fast vid.

– Nu avvaktar vi onsdagsräkningen av mandaten och för samtal med Moderaterna och övriga partier.

Senast på fredag tror Göran Dahlström att det politiska styret i Katrineholm nästa mandatperiod kan komma att presenteras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Wising