Zelma, en tolvårig kattmadam, högt älskad familjemedlem hos Jonny och Mona Karlsson i Hjälmsätter, verkar fortfarande lite tagen efter helgens händelser. 

I lördags kom hon in och hoppade upp i soffan bredvid matte. Hon tog ett snedsteg, men Mona Karlsson tänkte inte så mycket på det. Sedan la sig katten på golvet vid soffan och fick kramper.

– Framdelen, tassarna, framkroppen och huvudet rörde sig med kraftiga kramper. Bakdelen var stilla, berättar Jonny Karlsson. 

Artikelbild

| Zelma vilar ut hemma efter förgiftningen.

Paret fick tag i veterinär som via mobilkameran också kunde se hur katten såg ut och betedde sig. 

– De sa "åk direkt". 

På Strömsholm fick Zelma komma in direkt och paret Karlsson stod inför den för djurägare värsta frågan: avlivning eller inte? 

– Min fråga var om hon led. Men de sa att hon var medvetslös och hade 50/50 chans att klara sig. 

Zelma fick kramplösande medicin, dropp och smärtstillande och Jonny och Mona Karlsson fick åka hem. Personalen lovade att ringa direkt om katten fick komplikationer. 

– Den natten var inte rolig. Men på söndagsmorgonen klockan nio ringde de och sa att "vi har en kattdam här som gärna vill komma hem". 

Efter sjukhusbesöket har Zelma varit märkbart tagen, säger Jonny Karlsson. Hon som normalt är ganska självständig har velat komma upp i famnen och sova nära husse och matte. De har varit vaksamma på hur Zelma varit, men hon verkar inte ha fått nedsatt syn eller hörsel. 

På sjukhuset fick paret Karlsson klart besked om att Zelma förgiftats. Sannolikt har hon fått i sig rått- eller musgift med substansen alfakloralos, medel som sedan strax före jul är förbjudna att sälja till konsumenter, just eftersom flera katter dött av medlet. 

– Här är det många sommargäster. Jag förstår ju dem som inte är här på länge och inte vill ha möss eller råttor inne och i bodarna. Det kan vara någon som av misstag lagt ut något, eller så har Zelma gått någonstans där hon inte ska vara. Jag vet inte. 

För att varna andra kattägare, och uppmana dem att söka hjälp genast om deras katt drabbas, har han delat informationen om vad som hände Zelma i sociala medier, och skrivit lappar han tänkt sätta upp. 

– Zelma fick en chans till, jag skulle vilja att andra katter också kan få den chansen.