Katrineholm blir värd för SM i hundsport

I sommar blir Backavallen huvudarena när SM i bruksgrenar ska avgöras. Men hela Sörmland har ett finger med i mästerskapet.

9 maj 2019 12:44

– För oss är det en ära att få vara med och arrangera, och en chans att visa upp vår hundsport för katrineholmarna, säger Yvonne Hull i arrangörsgruppen i Katrineholms brukshundklubb.

SM-tävlingarna avgörs den 23-25 augusti med cirka 100 deltagande ekipage som ska göra upp om medaljer i sex grenar.

– Tanken är att själva invigningen blir i Stadsparken, och att det blir en parad genom stan med förarna och hundarna, säger Hull.

Katrineholm och Backavallen blir centrum för tävlingarna, men mycket tävlande sker i skogarna runt Katrineholm, Nyköping, Flen och Strängnäs.

– Vi har inte mark till allt runt Katrineholm, säger Hull.

Två grenar är bara på Backavallen; mondioring och hopp som båda beskrivs som publikfriande.

– I mondioring byggs ett tema upp och sedan utsätts hunden för saker. Man kan till exempel bygga upp ett scenario i form av en badstrand med badbollar och solande människor. Där kommer det sedan att hända saker, bland annat kommer någon att uppträda störande och reta hunden, säger Hull.

Hopp är precis vad det låter som. Hopp över ett högt A-format hinder som hunden klätterhoppar över på kommando.

Övriga klasser är bruksgrenarna spår, rapport och skydd, men också den relativt nya grenen IGP som består av en kombination av spår, lydnad och skyddsarbete. Under spår ska hunden följa vittring på marken och hitta en gömd människa i terräng. Under rapport ska hunden ta sig sig mellan olika punkter så snabbt som möjligt, och under skydd ska hunden hindra en person att fly samt klara av att avvärja hot mot föraren.

– Skyddsarbetet är också publikfriande. Då använder sig man av en så kallad figurant som uppträder hotfullt eller konstigt, och som hunden ska stoppa.

Ekipagen som kommer till Katrineholm har kvalat in till SM, där de tre bästa tävlingarna under det senaste året räknas. Alla grenarna är bedömningsgrenar, men för att det ska bli rättvist är det alltid två domare.

Katrineholms brukshundklubb är en rutinerad arrangör, men inte till tävlingar av den här storleken.

– Vi var några från klubben som hjälpte till när Nynäshamn hade SM för några år sedan. Men här på klubben har vi aldrig haft så stora tävlingar, säger Yvonne Hull.

SM-helgen är ett samarbete mellan brukshundklubbarna i Katrineholm, Nyköping, Strängnäs, Eskilstuna, Södertälje och Enköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Ekdahl