Jyckar visade sig från sin bästa sida

Inga skall och knappt ett morrande hördes, trots att 60-talet hundar samtidigt samlats vid Lenatorp. Det är väluppfostrade jyckar som visar upp sig för utställningsdomaren.

19 maj 2019 19:10

Söndagens arrangemang är en inofficiell utställning i Katrineholms brukshundklubbs regi. 58 hundar av 34 olika raser samlas på gräsplanen vid Lenatorp. Det råder en lugn och avslappnad stämning.

– Det är bra för de här små hundarna. Det är första gången de är på utställning, berättar uppfödaren Anette Pettersson från Katrineholm om sina två 4,5 månader gamla lhasa apso Max och Ester som snart ska upp på bordet för bedömning.

Båda hundarna ska bli tävlingshundar. Max ska säljas till Ryssland för att tävla där, men Ester blir kvar hos Anette Persson.

– Jag tävlar mycket med mina hundar, det här är bra träning inför det, säger hon.

Domare denna dag är Malin Persson.

– Alla hundar har en rasstandard som man utgår ifrån. Vilka färger som är godkända och vilket bett de får ha, till exempel. Om de inte avviker för mycket från rasstandarden får de ett hederspris, berättar hon.

Får man inget hederspris får man försöka en annan gång, när hunden inte är lika trött eller stressad. Eller när den vuxit till sig och mognat.

Olika hundar ska ge olika intryck, berättar Malin Persson.

– En leonberger, som är en tung hund, ska absolut inte se lätt och elegant ut. Den ska ha massa, ett kraftfullt huvud och rejäla ben.

Anneli Östlund från Norrköping är på utställningen tillsammans med sin 2,5-åriga papillon Destiny Height's Zappa.

– Vi övar inför en officiell utställning nästa söndag. Vi har tränat hela våren och det går framåt. Vi tycker båda att det är väldigt kul med utställningar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecka Jonsson