Under lördagen strålar solen över stora delar av Sörmland och termometern visar flera plusgrader. Enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, blir söndagen fortsatt mild – mulet med uppehåll. 

– Senare i veckan blir det fortsatt molnigt med tidvisa nederbördsområden som passerar. Dessa ser framför allt ut att innehålla regn. Jag får bara utslag på någon enstaka snöflinga.

Ser du var den där enstaka snöflingan kan tänkas landa?

– Ha ha, nej. Om den skulle landa så smälter den nog bort direkt. Man kan inte förvänta sig snö som lägger sig i Sörmland under veckan heller.

Hur knasig är den här vintern egentligen?

– Det är ju mildare temperatur än det normala, om man ser på januari. Kalendermässigt är även februari en vintermånad, så det återstår att se vad som händer. Det är trots allt bara slutet av januari, så det finns fortfarande möjlighet att saker ändrar sig. 

Vad vet du om sannolikheten att det ens blir någon snö i vinter?

– Det jag kan se är framför allt veckan som kommer och den blir i allmänhet fortsatt mild i hela Sörmland. Längre fram är det så osäkra prognoser att det inte går att säga något nu, säger Linus Karlsson.

Så du vet inget om sportlovet, vecka 8?

– Nej, den informationen sitter jag tyvärr inte på.

Enligt SMHI har vintern varit mycket mild i Götaland, Svealand och södra Norrland. Helgen är inget undantag med plusgrader på flera håll under söndagen.

I södra och mellersta Norrland, däremot, drar ett snöfall in under lördagen som påverkar Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och delar av Norrbotten. I Norrlands fjälltrakter, på gränsen till Norge, kan snöfallet vara kraftigt i kombination med friska vindar.

I början av nästa vecka har nederbörden dessutom spridit sig norrut.

– På måndag väntas det snöfall i norra Norrland och det ser ut som att det även kan bli det i Dalafjällen också, säger Linus Karlsson.