Förra året införde hyresvärden Hyreshuset i Katrineholm "Huskurage". Huskurage är en ideell organisation, med en plan för att få boende att knacka på varandras dörrar, om de misstänker att någon hos grannen utsätts för våld. Syftet är att visa att någon hör vad som sker och förhoppningsvis avbryta misshandeln.
– Vi har haft ett par fall där det kommit till vår kännedom att man gått och knackat på, när man känt oro. Framför allt när vi införde det var det många som kommenterade det och pratade om det. Det är väl det bästa med det, att problematiken uppmärksammas, säger Emma Cosmo på Hyreshuset.
Också det kommunala bostadsbolaget KFAB kommer att införa Huskurage-modellen, men i vilken form och omfattning kan inte vd Ingemar Eriksson svara på än.
– Vi har en utbildning i september, där vi ska diskutera det. Hela bolaget ska vara med. Vi vill inte riskera hyresgästernas väl och ve heller, att man själv får en smäll om man går och knackar på. Men som hyresgäst vet man kanske själv vem man har som granne. Är man osäker ska man ringa polisen, det är ju också att ingripa, säger han.
I hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra uttalar sig polisen i Örebro om Huskurage. Där är polisens kommunikationschef Mats Nylén i region Bergslagen tveksam till initiativet och säger att det finns risk att man själv drabbas, om man knackar på.
Han tycker att det är bättre att kontakta polis eller störningsjouren och nöja sig med att observera vad som händer för att kunna ge informationen vidare, skriver Hem & Hyra.
I Katrineholm tycker kommunpolisen Dennis Ejdvinsson att det är svårt att dra tvärsäkra slutsatser om Huskurage.
– I trappuppgång A är det kanske lämpligt att knacka på, i trappuppgång B tveksamt, i trappuppgång C ska man absolut inte knacka på. Det finns inget generellt svar, det beror på relationen till dem som bor där.
Säkerheten för den enskilde går först, tycker Ejdvinsson, men samtidigt ska man hjälpa varandra. Våld i hemmet, det som tidigare kallades lägenhetsbråk, är prioriterat hos polisen, fortsätter han.
– Lägenhetsbråk åker vi definitivt på. Sedan om vi åker på sekunden eller måste vänta, det är en bedömning som vakthavande befäl gör. Men generellt sett åker vi på alla sådana.