Hon ringde från fel ort – 112 vägrade hjälpa

Mireille Lewis barnbarn hade satt en plastbit i halsen och höll på att kvävas, men SOS alarm vägrade skicka en ambulans för att hon ringde från Katrineholm och inte Stockholm.

30 januari 2018 11:07

Den 30 juli kommer Mireille Lewis aldrig att glömma. Hon var hemma när dottern ringer skräckslagen och förklarar att sonen på åtta månader har satt en plastbit i halsen och har svårt att få luft. Dottern och sonen befinner sig i Stockholm, men Mireille Lewis är på sin gård i Katrineholm.

– Min dotter ringer till mig och är helt hysterisk. Hon har försökt ringa 112 men säger att ingen svarar. I bakgrunden hör jag mitt barnbarn låta som om han håller på att kvävas. Medan min dotter försöker hjälpa honom, ringer i stället jag 112.

Hon kommer fram med en gång, men bemötandet hon får chockerar henne.

– "Du ringer från Katrineholm?", säger tjejen som svarar. Hon kan tydligen se varifrån jag ringer. Jag svarar att de måste skicka en ambulans till mitt barnbarn som håller på att kvävas, men hon hakar upp sig på att jag ringer från Södermanlands län i stället för Stockholm.

Mireille Lewis är själv utbildad sjuksköterska.

– Som mamma, mormor och sjuksköterska kände jag mig totalt maktlös. SOS alarm vägrar hjälpa mitt barnbarn för att jag ringer från "fel" ort. Kan man inte hjälpa varandra över länsgränserna?

Istället får hon ringa vänner i Stockholm för att se om de kan köra dottern och sonen till sjukhuset eller ringa 112 från "rätt" plats. Till slut får hon tag i sin exmake som tar dem till sjukhuset, där barnbarnet får hjälp med andningsvägarna och kontrolleras.

– Får det gå till så här? Är det här SOS alarms policy?

Nu har hon anmält dem för deras agerande.

– Jag har inte fått något svar ännu.

Händelsen har fått henne att tänka över hur hon ska agera nästa gång om något händer.

– Vem ska man lita på? Vem tillhandahåller en plan B service? Om jag inte har en stor vänskapskrets, vem hjälper mig då vid en nödsituation om inte 112 gör det?

Så här svarar SOS alarm

Kuriren kontaktade SOS alarm för att höra vad de säger om händelsen och vilka regler som gäller egentligen.

– Vi har gjort en Lex-Maria anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, med anledning av den här händelsen och kommer att invänta svar från den utredningen. Vi kommer också att undersöka den här händelsen själva, säger Isabelle Grebäck som är presstalesperson på SOS alarm.

Hon försäkrar att det inte finns någon regel att man måste ringa från en viss plats för att få hjälp på ett 112-nummer.

– Nej, det finns ingen sådan regel. Vi har nationell mottagning.

Hon menar att oavsett varifrån i landet samtalet kommer, följs samma rutiner.

– Operatören tar först in information om hur akut läget är. Gäller samtalet en person som inte andas, är medvetslös eller saknar puls skickas ambulans omedelbart med högsta prioritet. Även andra tillstånd, som kraftig blödning eller andra allvarliga skador kan ge ambulans med högsta prioritet.

Hon säger också att i osäkra fall tar SOS alarm hjälp av sjuksköterska för att bedöma behovet.

Enligt SOS alarms hemsida gäller att man kan ringa nödnumret 112 var man än befinner sig i Sverige, både från fast telefon och mobil. Numret gäller även i alla europeiska länder, där man kan få lokal hjälp på plats. Ringer man 112 i utlandet dirigeras samtalet automatiskt till en nödcentral i det landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Pålsson

Ämnen du kan följa