Härlig bilnostalgi vid Julita gård

Under onsdagen vreds tiden tillbaka till 1920-tal på Julita gård. Nationaldagen firades ståndsmässigt med tidstypiska kläder och tjusiga automobiler.

6 juni 2018 20:23

För tredje året i rad arrangerades den motorhistoriska dagen med allt stiliga veteranbilar av äldre årgång. Redan 1913 gick en automobiltävling i mål på Julita gård och ett sekel senare har veteranbilsrallyt med namnet automobilturen blivit tradition. På plats fanns sextetten Bruksblåset från Brevens bruk som hjälpte till att skapa den rätta musikaliska tidsandan. Ett 25-tal fordon tillverkade som senast 1940 deltog och vid målgång kunde skönjas allt från Cadillac till T-ford framför Stora huset.

Kjell och Berit Gustavsson från Lista deltog i sin midnattsblå Chevrolet från 1930.

– Den här var jäkligt modern 1930 och jag köpte den 1969. Efter en rejäl renovering har jag kört den varje säsong sedan 1974, berättade Kjell Gustavsson.

Arne Westberg från Österåker rattade en Opel Olympia från 1939 som väcker hans barndomsminnen till liv.

– Den är likadan som den första bil jag minns att min pappa hade. Den luktar till och med likadant, berättade han leende.

Från Örebro hade Peter och Birgitta Rosengren kuskat i en stilig Cadillac från 1937 som är utrustad med en ekonomimotor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson