På onsdagen kom besked från Transportstyrelsen att datumet för när dubbdäcken måste tas av skjuts upp i två veckor, från den 15 till den 30 april. Förändringen ska "underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation", enligt Transportstyrelsen. 

– Det är det här vi har efterfrågat i alla år, ända sedan lagen om vinterdäck kom. Vi vill ha ett längre fönster att jobba i under våren. Nu fick vi det, men inte av det skäl vi tänkt, kommenterar Mats Jonsson på Däckia i Katrineholm. 

Normala år måste bilen ha vinterdäck, med eller utan dubb, till den 31 mars. Den 15 april förbjuds dubbdäck, vilket innebär att många måste skifta däcken inom den tvåveckorsperioden. 

Ett vanligt år, utan corona, är det nästan omöjligt att hinna med alla däckbyten på två veckor, säger Mats Jonsson. 

– Nu ligger påsken mitt i dessutom, där försvinner flera dagar. 

Framför allt välkomnar Mats Jonsson den tillfälliga ändringen för att färre kunder ska vara i kundmottagningen samtidigt. 

– Normalår när det är högtryck kan det vara 12 eller 15 kunder samtidigt där. Det blir väldigt trångt. Vi har redan vidtagit flera åtgärder, vi har flyttat ut betalstationen, tagit bort kaffeautomaten och vi vill att kunden ska sitta kvar i bilen när vi byter däck. 

Den tillfälliga regeländringen syftar också till att bilägare inte ska riskera att behöva köra olagligt med fel sorts däck, på grund av begränsad bemanning på verkstäderna.