Folktandvården öppnar för fler

Folktandvården i Katrineholm har just öppnat ett helt nytt våningsplan med fler behandlingsrum för att möta en högre efterfrågan på tandvård. Kuriren kikade in i de nya lokalerna.

31 mars 2017 17:00

– Vi kände oss trångbodda tidigare så det här blir bättre, säger klinikchefen Pia Gustafsson när hon visar runt i de nya lokalerna som ligger ett plan under den övriga mottagningen på trädgårdsgatan.

Fem nya behandlingsrum, ett nytt steriliseringsrum och ett stort konferensrum plus lunchrum och expedition har man låtit bygga i lokalerna som hyrs av KIAB och som tidigare rymde hemtjänsten.

Runt två miljoner kronor har Folktandvården Sörmland AB, som är ett eget bolag, investerat i utrustning, berättar vd:n Peter Vrager.

Folktandvården i Katrineholm har 18500 patienter och är länets största tandklinik med 65 anställda, varav 16 är tandläkare.

Nyligen har kliniken utökat sin personal och anställt tre nya tandläkare och fem tandsköterskor. I maj avser man att anställa ännu en tandläkare.

Totalt finns 26 behandlingsrum varav fem numera ligger i suterrängplanet med utsikt mot järnvägen.

– Alla behandlare har egna rum, säger Pia Gustafsson och pekar på namnskyltarna vid varje dörrhål.

Folktandvården Sörmland har expanderat kraftigt de senaste åren. Flera ombyggnationer har gjorts av kliniker över hela länet, bland annat i Strängnäs och Nyköping, och nya projekt sker framöver också i Gnesta.

– Vi växer lika mycket som Sörmland växer, säger Peter Vrager.

Kliniken i Katrineholm tar emot 170-200 telefonsamtal och 250 patienter varje dag. En belastning som uppenbarligen ökar.

Hösten 2015 fick kliniken också en topp då den stora asylvågen sköljde in över Sverige. Sedan dess har man också skrivit avtal med privata tandkliniker i Katrineholm som kan hjälpa till med asylsökande som behöver tandvård.

– Vi ville undvika undanträngningseffekter för våra andra kunder, säger Peter Vrager.

Dessutom bedriver Folktandvården just nu också ett nytt projekt med det tilltalande namnet Bedside som är en motsvarighet till landstingets mobila team.

Personalen i Bedside-projektet har tillgång till mobil utrustning och gör besök i hemmet. Det går också under namnet Hemtandvården där bland annat hygienister gör hembesök för att bedöma munhälsan.

Folktandvården

Totalt hade Folktandvården Sörmland 141582 kund/patientbesök under 2016.

Kliniken i Katrineholm rymmer 1600 kvadratmeter yta.

För tredje året i rad fördubblade man 2016 antalet undersökningar och åtgärder för asylsökande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!