Borden, sex stora lÄngbord, dukas i orangeriet, bestÀllningar görs och menyn Àr bestÀmd.
â Det blir först tartar pĂ„ lax, citronstekt kycklingfilĂ© med rostad sparris och tryffeldoftande bearnaisesĂ„s, sĂ€ger Ricki Galczewski, hotellchef pĂ„ Hedenlunda.
Till efterrÀtt blir det passionsfruktspannacotta.
â Man fĂ„r tĂ€nka pĂ„ att det ska vara nĂ„got som passar den stora massan och det Ă€r inte svĂ„rare Ă€n att gĂ„ till sig sjĂ€lv och tĂ€nka "vad skulle jag ha tyckt om nĂ€r jag var 18 Ă„r", sĂ€ger hotellchefen.
Dukningen görs av Hedenlundas personal, men dekorationer i festsalen, som senare under kvÀllen blir balsal, stÄr studenternas egen balkommitté för.
â De kan komma med ballonger, kanske, eller blommor. Det Ă€r alltid kul nĂ€r de tar ut svĂ€ngarna, lokalen Ă€r stor, sĂ€ger Louise Söderkvist, husfru i restaurangen pĂ„ Hedenlunda.
â Nu finns det mycket vĂ€xtlighet i naturen ocksĂ„. Vi anvĂ€nder mycket ur naturen i vĂ„ra egna arrangemang, istĂ€llet för att bara köpa, fortsĂ€tter Louise Söderkvist, men hon konstaterar ocksĂ„ att man mĂ„ste ha tillstĂ„nd frĂ„n markĂ€gare innan man plockar vĂ€xter.
Studenternas kvÀll följer ett visst schema. Först rullar, eller ibland flyger, studenterna fram till slottet, ibland i fina bilar och alltid finklÀdda. Efter mingel med fördrink pÄ terrassen mot sjön Àr det dags för middagen. Efter den tas nÄgra bord bort och scenen i orangeriet stÀlls i ordning, dÀr antingen en dj eller ett band stÄr för musiken.
â Sedan blir det dans. För mĂ„nga Ă€r middagen en transportstrĂ€cka, de vill dansa, sĂ€ger Louise Söderkvist.
Balen pÄ Hedenlunda har arrangerats i mÄnga Är. Ricki Galczewski har varit med sedan 2010, med bara ett undantag, 2021, nÀr pandemin stÀllde till det. För Louise Söderkvist blir det hÀr tredje Äret med bal, men bÄda berÀttar om glad feststÀmning.
â Det brukar vara jĂ€ttebra stĂ€mning, vĂ€ldigt glatt. Alla har satsat mycket och klĂ€tt sig fina, kommer i fina bilar och har kĂ€nslan av att de kommer till ett slott. Det Ă€r absolut inte mycket fylla, som man kanske kan tro nĂ€r man samlar 200 stycken 18-Ă„ringar. Men pĂ„ alla Ă„r Ă€r det bara nĂ„gon enstaka som fĂ„tt gĂ„ och sĂ€tta sig en stund, sĂ€ger Ricki Galczewski.
Ăven personalen pĂ„ Hedenlunda ser fram emot balen, berĂ€ttar hotellchefen och husfrun.
â Vi har mĂ„nga unga som allt frĂ„n extrajobbar till har sina första jobb hĂ€r. De kĂ€nner igen eleverna och det hĂ€r Ă€r en stor happening för personalen ocksĂ„.