De fixar festen för 200 studenter pÄ slottet

PÄ torsdag Àr det dags: dÄ rullar 207 festsugna studenter in pÄ gÄrdsplanen framför Hedenlunda slott i Flen. Redan nu pÄgÄr förberedelserna.

"Det Àr absolut inte mycket fylla, som man kanske kan tro nÀr man samlar 200 stycken 18-Äringar", sÀger Ricki Galczewski, hotellchef, som hÀr ses tillsammans med Louise Söderkvist, husfru i restaurangen.

"Det Àr absolut inte mycket fylla, som man kanske kan tro nÀr man samlar 200 stycken 18-Äringar", sÀger Ricki Galczewski, hotellchef, som hÀr ses tillsammans med Louise Söderkvist, husfru i restaurangen.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm/Flen2024-05-06 16:41

Borden, sex stora lĂ„ngbord, dukas i orangeriet, bestĂ€llningar görs och menyn Ă€r bestĂ€md.  

– Det blir först tartar pĂ„ lax, citronstekt kycklingfilĂ© med rostad sparris och tryffeldoftande bearnaisesĂ„s, sĂ€ger Ricki Galczewski, hotellchef pĂ„ Hedenlunda. 

Till efterrĂ€tt blir det passionsfruktspannacotta. 

– Man fĂ„r tĂ€nka pĂ„ att det ska vara nĂ„got som passar den stora massan och det Ă€r inte svĂ„rare Ă€n att gĂ„ till sig sjĂ€lv och tĂ€nka "vad skulle jag ha tyckt om nĂ€r jag var 18 Ă„r", sĂ€ger hotellchefen. 

Dukningen görs av Hedenlundas personal, men dekorationer i festsalen, som senare under kvĂ€llen blir balsal, stĂ„r studenternas egen balkommittĂ© för. 

– De kan komma med ballonger, kanske, eller blommor. Det Ă€r alltid kul nĂ€r de tar ut svĂ€ngarna, lokalen Ă€r stor, sĂ€ger Louise Söderkvist, husfru i restaurangen pĂ„ Hedenlunda.

– Nu finns det mycket vĂ€xtlighet i naturen ocksĂ„. Vi anvĂ€nder mycket ur naturen i vĂ„ra egna arrangemang, istĂ€llet för att bara köpa, fortsĂ€tter Louise Söderkvist, men hon konstaterar ocksĂ„ att man mĂ„ste ha tillstĂ„nd frĂ„n markĂ€gare innan man plockar vĂ€xter.

undefined
I orangeriet kommer sex lÄngbord att dukas.

 

undefined
Dukningen görs av Hedenlundas personal, men dekorationerna i festsalen stÄr studenternas egen balkommitté för.

 

undefined
207 gÀster serveras en trerÀttersmeny. Louise Söderkvist Àr husfru i restaurangen.

Studenternas kvĂ€ll följer ett visst schema. Först rullar, eller ibland flyger, studenterna fram till slottet, ibland i fina bilar och alltid finklĂ€dda. Efter mingel med fördrink pĂ„ terrassen mot sjön Ă€r det dags för middagen. Efter den tas nĂ„gra bord bort och scenen i orangeriet stĂ€lls i ordning, dĂ€r antingen en dj eller ett band stĂ„r för musiken. 

– Sedan blir det dans. För mĂ„nga Ă€r middagen en transportstrĂ€cka, de vill dansa, sĂ€ger Louise Söderkvist. 

Balen pĂ„ Hedenlunda har arrangerats i mĂ„nga Ă„r. Ricki Galczewski har varit med sedan 2010, med bara ett undantag, 2021, nĂ€r pandemin stĂ€llde till det. För Louise Söderkvist blir det hĂ€r tredje Ă„ret med bal, men bĂ„da berĂ€ttar om glad feststĂ€mning. 

– Det brukar vara jĂ€ttebra stĂ€mning, vĂ€ldigt glatt. Alla har satsat mycket och klĂ€tt sig fina, kommer i fina bilar och har kĂ€nslan av att de kommer till ett slott. Det Ă€r absolut inte mycket fylla, som man kanske kan tro nĂ€r man samlar 200 stycken 18-Ă„ringar. Men pĂ„ alla Ă„r Ă€r det bara nĂ„gon enstaka som fĂ„tt gĂ„ och sĂ€tta sig en stund, sĂ€ger Ricki Galczewski. 

undefined
Louise Söderkvist och Ricki Galczewski ser fram emot balen.

Även personalen pĂ„ Hedenlunda ser fram emot balen, berĂ€ttar hotellchefen och husfrun. 

– Vi har mĂ„nga unga som allt frĂ„n extrajobbar till har sina första jobb hĂ€r. De kĂ€nner igen eleverna och det hĂ€r Ă€r en stor happening för personalen ocksĂ„. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!