– Vi hade en underbar tur som blev tillfrågade, och det tog vi tillvara på, säger Ulf Rosén, ägare och vd på Reijmyre glasbruk.

Söndagen den 5 januari var det premiär i tysk tv för filmen "Inga Lindström: Feuer und glas", på svenska eld och glas. Det är den 84:e i ordningen av Inga Lindström-filmer och där Sara, den kvinnliga huvudkaraktären, är glaskonstnär. 

Inga Lindström-filmerna är omåttligt populära i Tyskland och mellan fem och åtta miljoner tittare ser varje avsnitt.

Artikelbild

| Inspelning framför Reijmyre glasbruk.

– Det är inte så vanligt att de beskriver exakt var i Sverige de är i filmerna, men här gör man det. Det är i Rejmyre glasbruk som handlingen och scenerna utspelar sig. Det tror jag att vi kan få extra stor glädje av, säger Ulf Rosén.

 

Filmen handlar om glaskonstnären Sara, som arbetar på Vicander Reijmyre glasbruk och delar sin tid mellan Stockholm och Rejmyre. 

– Den håller vad den lovar, det är en kärlekshistoria med romantiska bilder av Sverige, säger Ulf Rosén.

Artikelbild

| Ulf Rosén, ägare och vd på Reijmyre glasbruk.

Inga Lindström är ingen rollfigur i filmerna utan pseudonym för den ursprungliga manusförfattaren. Filmerna sänds som serie och spelas in på den svenska östkusten, ofta i Sörmland och Östergötland, med tyska skådespelare och filmteam. Filmerna produceras för tv-kanalen ZDF.

 

Artikelbild

| Under inspelningen i glashyttan.

Scenerna i Rejmyre spelades in under en vecka i augusti. Ett 70-tal personer anlände med bussar och lastbilar med bland annat mobila loger till skådespelarna och egen restaurang.

– Det var som ett stort cirkussällskap. Jag lärde känna dem lite grann, de var väldigt trevliga. Det var mycket hysch-hysch men jag vet att flera av de vackra naturscenenerna är inspelade i trakten av Hävla.

Artikelbild

| Sara, den kvinnliga huvudrollen i filmen Feuer und glas, i samspråk med glasblåsare Birger Karlsson.

Ulf Rosén vet att tidigare inspelningsplatser av Inga Lindström-filmer har fått ett stort uppsving när det gäller tyska turister. Det finns till och med en resebyrå som arrangerar resor i Inga Lindströms spår.

 

Artikelbild

| Glasblåsare Birger Karlsson medverkar i Inga Lindström-filmen som spelats in på Reijmyre glasbruk.

Till sommaren hoppas glasbruket att Inga Lindström-effekten ska märkas i Rejmyre. Redan nu kan Ulf Rosén se att tyskar hittat och gillat företagets Facebooksida. Det mesta av glaset som ses i filmen kommer från Reijmyre glasbruk.

– Sista veckan har vi fått ett hundratal tyska följare. Tyskland är en viktig målgrupp för oss. Dels hoppas vi att vi har glädje av filmen när det gäller antal besökare på glasbruket, men det finns också möjlighet att öka exporten av glas till Tyskland.

Artikelbild

| Julia Dietze som Sara Forsberg och Michael Raphael Klein som Stellan Vikander.

Under hösten var Inga Lindström-teamat i Katrineholm och spelade in den 85:e filmen.