Familj på resande fot plundrade taxfree-butik

I domstolens ögon syntes det märkligt att 15-åringen, hans mamma och mormor inte hade stulit ur taxfree-butiken i samförstånd. Men det kunde inte bevisas.

7 september 2019 08:44

Därför dömdes familjemedlemmarna var och en för sig när åtalet mot dem nyligen prövades av Nyköpings tingsrätt. De stod inför rätta för att i vintras ha stulit parfymer till ett värde av nästan 30 000 kronor.

Brotten begicks i taxfree-butiken på Skavsta flygplats. Katrineholmarna skulle resa utomlands. Före avgång var de samtidigt inne i butiken, där de på varsitt håll botaniserade bland parfymerna.

Först när planet lyft inventerade butiken sin försäljning i förhållande till varorna som fanns kvar i hyllorna. Minst 15 flaskor var försvunna utan att ha sålts. Övervakningsfilmerna visade hur 15-åringen, hans mamma och mormor stoppat dem i sina kläder och väskor. Delar av bytet gavs sedan bort till släktingar på resmålet.

Åter i Sverige fastnade 15-åringen i tullen med 600 odeklarerade cigaretter. Mamman och mormodern åkte också fast. Under rättegången erkände de stöld, men förnekade att de begått brott tillsammans och i samförstånd. ”Det bara blev så”, sa tonåringen.

Det verkade lika märkligt som osannolikt, tyckte tingsrätten. Men åklagaren lyckades inte motbevisa det. Familjemedlemmarna fälldes för de varor de var och en erkänt att de stulit.

Tonåringen dömdes till ungdomsvård. Mamman fick liksom mormodern villkorlig dom och dagsböter. Trion dömdes därtill att ersätta butiken och staten med sammantaget drygt 21 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Wising 0150–728