Ett ljus tänds för varje människa som tog sitt liv

Varje år tar omkring 1 500 människor sitt liv och den 10 september uppmärksammas det under en ljusmanifestation i centrala Katrineholm.

9 september 2019 07:29

På tisdag uppmärksammas den internationella suiciddagen runt om i Sverige av den ideella organisationen Spes (riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd).

I Katrineholm kommer den lokala Spes-gruppen att att tända ett ljus för var och en vars livslåga släcktes i Sverige under 2018.

– Vi kommer att tända nästan 1600 ljus på Köpmangatan under tisdagskvällen för att folk ska förstå hur många det är som tar livet av sig. Den här dagen är helig för oss. Utöver våra anhörigas födelsedagar är det här en dag när vi får hedra alla samtidigt och det känns fint, säger Glenn Hellgren som är med i Spes Katrineholm.

För tre år sedan tog Glenns dotter sitt liv och hon finns ständigt i hans tankar.

– Hon skulle ha fyllt 16 år i höst och det är klart att man tänker på hur livet skulle ha sett ut om hon fått leva. Det är skrämmande, men livet måste gå vidare.

Samhörigheten i gruppen betyder mycket för Glenn Hellgren.

– Katrineholmsgruppen bildades för ett och ett halvt år och den har varit till stor hjälp för oss inblandade. Vi kan skratta och gråta tillsammans utan att någon tittar snett. Vi är varandras psykologer eftersom vi verkligen vet hur det är att förlora en nära anhörig eller vän. Andra kan föreställa sig hur det känns, men de vet inte hur det är.

Under tisdagens manifestation kommer gruppen att finnas på plats på Strömplan efter ljuständningen.

– Vi hoppas att folk uppmärksammar det och kommer ner och tittar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson