50 ÅR: VÄRRE ÄN INGENJÖRERNA TRODDE

Det står en komplicerad apparat på ett vindsutrymme vid Nämndhuset på Vasavägen i Katrineholm. Från apparaten går det en slang ut som hela tiden suger upp luftprov. Det är en grupp ingengörer från AB Atomenergi i Studsvik som har satt upp instrumenten. Mätningarna visar att luften på genomfarten innehåller stor halt koldioxid. "De band som vi hittills tagit hem visar att det var värre än vi trodde", säger ingenjör Nils Walde.

50 ÅR: STOR KÖPINTRESSE FÖRE MOMSHÖJNINGEN

Folk hamstrar, eller rättare sagt, skyndar sig att köpa nu före momshöjningen, vad de i alla fall tänk köpa så småningom. "Vi säljer fler bilar än normalt så här års", bekräftar direktör Jan Alvenius. På Elektrotjänst förklarar man också att man märkt en tydlig tendens till hamstring. Försäljningen är nämligen mer än dubbelt så stor som i normala fall så här års. Tvättmaskiner, frysar och spisar är det närmast rusning efter.

25 ÅR: DET SPRÄNGS FÖR NYA TUNNELN

Det kommer att smälla mycket den närmaste tiden. Det  sprängs nämligen för tunneln under järnvägen. "Nog vet vi att vi lever", säger de katrineholmare som har butiker närmast järnvägen. Tunneln blir med tillfarter 160 meter lång, varav 100 meter är helt inbyggd. Den blir tio meter bred och man måste ner cirka sex meter under marken.

25 ÅR: BYGGNADER VID VALLMOTORP UNDER KLUBBAN

Sista försäljningen av fastigheterna i Vallmotorpsimperiet sker i dag på exekutiv auktion. Då går byggnaderna i Vallmotorp under klubban. Det finns en spekulant, nu är frågan om konkursförvaltaren och Handelsbanken kommer att acceptera budet.

25 ÅR: NYTT AFFÄRSHUS BÖRJAR TA FORM

Byggarbetsplats och affärshus –  i dag är gamla Domushuset i Katrineholm bådadera. "Det ska bli skönt när allt är klart. Jag ser fram emot invigningsdagen", säger Roger Börjesson, chef för Konsum Extra. Det nya affärshuset börjar allt mer att ta form. Både vad gäller interiör och innehåll. Om drygt två månader kommer det att invigas. "Då ska vi ha en mix som jag tror kommer att tilltala Katrineholmsborna", säger Åke Helenius, centrumledare.