Deras lösning har sparat pengar och miljö

Ätbar mat som kastas i soporna är ett stort problem på många håll i dag. Ett nytt projekt inom kommunen har minskat matsvinnet och samtidigt sparat pengar.

Kökschef Rickard Söderling och enhetschef Robert Henriksson ligger bakom det prisade projektet som sparar både miljö och pengar.

Kökschef Rickard Söderling och enhetschef Robert Henriksson ligger bakom det prisade projektet som sparar både miljö och pengar.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2020-02-03 16:41

När service- och tekniknämnden i förra veckan delade ut interna priser för smarta projekt inom deras egen förvaltning, stod köket på Igelkotten som en av vinnarna.

Där är Rickard Söderling kökschef – och lagar sedan ett år tillbaka mat på varor med kort bäst före-datum.

Det var kommunens enhetschef för mat och måltider, Robert Henriksson, som initierade projektet.

– Vi jobbar jättemycket med hållbarhet och vi har mycket matsvinn som vi behöver få ner, säger han.

Projektet syftar till att minska både kostnader och matsvinn och har genomförts i samarbete med kommunens grossist Martin och Servera. I de avtal som kommunen har med grossisten måste livsmedlen ha åtminstone en tredjedel av bäst före-tiden kvar när de levereras. Grossister kan alltså inte sälja varor med kortare bäst före-datum till kök i offentlig verksamhet. Men i stället för att kasta dessa varor, finns en lösning.

– Vi skrev bort två av våra kök från avtalet – Duveholmsskolan och Igelkotten – säger Robert Henriksson.

För ett år sedan började kökschef Rickard Söderling få listor på varor med kort datum mailade till sig från grossisten. Han väljer ut vad han vill ha, och tillreder varorna så snart han får dem.

– Det är väldigt kul, det öppnar för att vara kreativ, säger han.

Varorna som köps in med kort datum kan vara allt från konserver till mejeriprodukter, från kött och korv till grönsaker. 

Och ibland blir det ovanligare rätter på menyn, som under Festival för mogna.

– Då hade vi sex, sju korvar på menyn, bland annat salsiccia, som inte ingår i vårt avtal annars, säger Rickard Söderling.

Han garanterar att kvaliteten på maten som tillretts av varor med kort datum är densamma, om inte bättre, än den vanliga.

– Vi har kunnat köpa mer ekologiskt och kravmärkt. Som kravmärkta grytbitar och svenska revbensspjäll och korvar.

Robert Henriksson poängterar att miljövinsten är den största fördelen med projektet, men att det också sparat en slant för kommunen.

– 150 000 kronor tror jag att vi har sparat under 2019. Det gör att vi har kunnat hålla vår livsmedelsbudget, säger han.

Än så länge är det bara köken på Duveholmsskolan och Igelkotten som ingått i projektet, men det kommer att bli fler.

– Framöver kommer det att gälla alla kök. Det blir en stor vinst för miljön, till skillnad från att stå och kasta bort bra mat, säger Henriksson.

Karta: Igelkottens servicehus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!