Coop kräver leg av alla – tillfälligt

På Coop i bland annat Vingåker och Coop Kvarnen i Katrineholm måste alla – oavsett ålder – visa leg om de köper exempelvis folköl eller tobak. Men den obligatoriska kontrollen ska snart upphöra igen, försäkrar Coop centralt.

25 januari 2019 08:55

I onsdags meddelade Vingåkersbutiken på sin Facebooksida att det nu gäller obligatorisk kontroll av legitimationshandling för alla som vill köpa åldersbegränsade varor. En av dem som jobbar i affären säger till tidningen att bakgrunden är ett påbud från Coop centralt. Rent konkret går det inte längre att komma vidare i kassasystemet utan att knappa in ett födelsedatum när någon vill köpa varor som har en åldersgräns.

Personalen i butiken tycker att nyordningen är lite märklig, även om de flesta kunder ska ta tagit det hela med ro.

– Det är klart att det känns sådär när Nisse, 89, kommer och ska köpa ett sexpack folköl, säger en av dem som jobbar på Coop Vingåker.

Åsa Sandberg är informatör på Coop centralt. Hon bekräftar att obligatorisk legkontroll har införts i ett antal butiker runtom i landet. Syftet ska ha varit att visa för både kunder och personal att man tar ålderskontrollerna på allvar. Det är också vad kunderna upplyses om: På Coop Kvarnen möts de av budskapet att kontrollen görs för att säkerställa att "aldrig riskera att sälja fel varor till personer under 18". Men kontrollen av alla kunder kommer att upphöra, och snart ska bara de som ser yngre ut behöva visa leg.

– Vi kommer att gå tillbaka till det gamla systemet, säger Åsa Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Tångeberg

Ämnen du kan följa