Burman ny chef på Katrineholms-Kuriren

Eva Burman är ny chef och ansvarig utgivare för Katrineholms-Kuriren. Hon brinner för demokratifrågor och yttrandefrihet i pressen, frågor som tycks bli allt viktigare i dagens politiska klimat.

1 februari 2019 08:00

Under slutet av 2018 övertog NTM-koncernen Sörmlands media där Katrineholms-Kuriren ingår tillsammans med Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning samt Södermanlands Nyheter i Nyköping.

I samband med de nya ägarnas tillträde utseddes Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman till chef och ansvarig utgivare för samtliga tidningar inom Sörmlands media. Därmed efterträder hon Marie Hillblom på Katrineholms-Kuriren.

Burman är känd som stridbar förespråkare för det fria ordet och har gått i bräschen för flera tuffa granskningar på Eskilstuna-Kuriren och prisats flitigt för detta.

Men vad betyder det att hon numera chefar över Katrineholms enda dagstidning?

– Det betyder nog mer internt än externt. Läsarna kommer inte märka någon skillnad för att just den här rollen förändras, säger Eva Burman. Min föregångare och jag ser på de publicistiska frågorna på samma sätt, vi har ju jobbat nära varandra i många år och hjälpt och stöttat varandra i dessa frågor.

Journalistiskt kommer hon framöver att fokusera på det redaktionella arbetet med granskande och fördjupande journalistik.

– Dessutom har jag lång erfarenhet av läsaranalys och det kan möjligen påverka journalistiken, det är läsarna som ska styra vår nyhetsvärdering, inte redaktionen. Jag tycker det är viktigt att vända perspektivet, säger Eva Burman.

Hur mycket som kommer förändras på Katrineholms-Kuriren återstår dock att se, menar Burman.

– Här finns fantastiskt duktiga och erfarna journalister som känner sina läsare. Jag ska börja med att lyssna och lära känna medarbetarna. Sedan får vi se. Det ska i alla fall bli otroligt kul.

Hur kommer du synas i tidningen?

– Jag kommer dyka upp med krönikor med jämna mellanrum. Lördagar framför allt. Jag skriver ofta om pressetik och yttrandefrihet. Viktiga frågor i en värld som tycks ha glömt bort vad våra föräldrar och farföräldrar slagits för.

– Hoten mot journalister är ett tecken i tiden och dessvärre har jag stor personlig erfarenhet av detta, säger Eva Burman.

Vad har du för relation till Katrineholm?

– Inte så mycket, dessvärre. Jag har ju jobbat i samma tidningskoncern som Katrineholms-Kuriren i 20 år dock, så helt obekant är det inte.

Eva Burman

Ålder: 49.

Från: Skellefteå.

Bakgrund: Undersköterska, fil kand i statskunskap, historia och religion. Journalistlinjen på Skurups folkhögskola.

Journalistik: Reporter och redigerare på Sundsvalls Tidning och Eskilstuna-Kuriren. Nyhetschef, redaktionschef och sedan 2015 chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren.

Familj: Två barn.

Bor: Eskilstuna.

Kopplar av: Har häst. "I stallet går det inte att tänka på annat än hästen. Springer en del också."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Hellgren

Ämnen du kan följa