Barnens skog hotas av insekt

I generationer har den stått där till de boendes och inte minst skolbarnens glädje. Men nu hotas skogen bakom Forssjö skola – av en insekt.

Flera döda granar ligger på marken i skogen, drabbade av granbarkborrens angrepp i fjol.

Flera döda granar ligger på marken i skogen, drabbade av granbarkborrens angrepp i fjol.

Foto: Rebecka Jonsson

Forssjö2019-05-24 16:24

Förra årets långa varma sommar i kombination med den varma perioden i april i år har varit gynnsam för granbarkborren. En liten insekt som gör stor skada på granskog där den gnager sig in i barken och lägger ägg. Nu har angreppen även spritt sig till skogen bakom skolan i Forssjö. En skog med elljusspår som används av många ortsbor. Men framför allt är skogen en tillgång för barnen på skolan.

– Den är en del av deras skolgård och de går dit och bygger kojor, säger Ingemar Olsson på Naturskyddsföreningen i Katrineholm, som tillsammans med föreningens ordförande Bo Karlsson är orolig för skogens framtid.

Bo Karlsson har varit i skogen tillsammans med representanter från kommunen för att inspektera angreppen.

– I fjol angreps 30 granar som nu är döda och ligger kvar. Nu ser vi att granbarkborren redan har svärmat i vårvärmen och angripit nya träd.

Normalt svärmar granbarkborren i månadsskiftet maj/juni, men värmen som var i april i år triggade igång svärmningen tidigare.

– De senaste åren har de hunnit svärma en gång till, i juli/augusti, säger Bo Karlsson.

Han menar att mötet med kommunrepresentanterna var positivt och han har nu lovat att hjälpa till genom att märka ut de träd som angripits.

– Då kan man begränsa avverkningen till bara de angripna träden och resten får stå kvar, säger han.

På plats i skogen tillsammans med Bo Karlsson var också kommunens mark- och exploateringschef Mats Lundevaller och miljöstrateg Linda Aldebert.

– Vi är förfärade över att behöva avverka i den här skogen. Det är gamla träd och en värdefull nyckelbiotop. Och barnen använder skogen, den är jättefin. Men vi måste göra någonting väldigt snart, säger Linda Aldebert.

Hon är rädd att det inte räcker att bara ta ner de angripna träden. Att granbarkborren då ändå kommer att sprida sig.

– Utmaningen är att inte få angrepp på angränsande mark. Om vi bara tar ner några träd kan vi också tvingas göra om åtgärden igen och igen och det blir kostsamt. Vi tycker att det är väldigt tråkigt och olyckligt om vi tvingas avverka, men vi måste förebygga spridningen, säger Aldebert.

En annan risk med att avverka bara delar av skogen, är att träden som står kvar blir väldigt utsatta för vind.

– Vi riskerar stormfällningar där träd kan falla på fastigheter eller människor i skogen, säger Linda Aldebert.

På onsdag ska personalen på Forssjö skola få information från kommunen om situationen i skogen. Ett större informationsmöte för allmänheten planeras till senare i juni.

– Vi kommer att informera om hur stora delar av skogen vi måste ta bort och varför åtgärden måste göras.

– Vi vill inte ta bort skogen, men om vi tvingas göra det vill vi hitta lösningar på vad vi kan göra i stället för att kompensera, säger Linda Aldebert.

En annan aspekt är vattentäkten som finns i området. Det menar Karin Engvall, enhetschef på service- och teknikförvaltningen.

– Vi måste få veta att vi får göra åtgärder på området och har lämnat in en miljöansökan till samhällsbyggnadsnämnden. När vi får svar på den kan vi informera allmänheten, säger Karin Engvall.

Granbarkborre

Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge som kan döda stora friska granar genom att förstöra dess transportsystem för vatten och näring.

Hanarna luktar sig fram till stressade granar och borrar sig in i dem. Granen svarar genom att försöka dränka barkborrarna i kåda, tills den inte orkar längre.

Honorna kryper sedan in och lägger ägg i gångar. Äggen kläcks till larver som äter sig ut ur gångarna och förpuppas under barken. När de nya baggarna kläcks stannar de under barken ytterligare ett par veckor och äter.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om