Åtal efter olydnadsaktion på Kronfågel

Fem personer står åtalade vid Nyköpings tingsrätt, misstänkta för olaga intrång och olaga fotografering på Kronfågels anläggning i Valla.

20 maj 2019 16:45

Det var den 25 april som fem personer ur gruppen "Kycklinginspektionen" tog sig in på Kronfågels fabriksområde i Valla, enligt polisutredningen genom att böja upp nederdelen av ett stängsel och krypa in. Det handlar om fem personer, två kvinnor och tre män i åldrar från 20-årsåldern upp till 45-årsåldern, från olika håll i landet. Ingen av dem är från Katrineholmstrakten.

Väl inne på fabriksområdet har de fem enligt utredningen fotograferat och filmat, samt gått in i själva fabrikslokalerna för att dokumentera slakteriverksamheten som pågår där. Händelsen livesändes på aktivisternas Facebooksida. Polis tillkallades och de fem personerna avhystes samt kroppsvisiterades och ett par mobiltelefoner togs i beslag.

Ännu en person misstänks ha varit med i fabriken och tros ha lämnat platsen med en levande kyckling. Den personen är inte identifierad.

Samtliga åtalade har i förhör erkänt att de varit i fabriken, men erkänner däremot inte brott. Flera av dem säger enligt förundersökningen att det är etiskt rätt att dokumentera vad som sker i fabriken och sprida den informationen till allmänheten.

Kronfågel begär 85 000 kronor i ersättning från de fem åtalade, för att täcka kostnaden för det produktionsstopp händelsen orsakade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy