Vräkningarna har ökat under tuffa tider

Vräkningarna har mer än fördubblats i Katrineholm på ett år. "Det är en katastrof för individerna som drabbas", säger Aulis Määttä-Hallin, boendekonsult på KFAB.

Sju barn berördes i samband med fjolårets vräkningar i Katrineholm. På bild syns också Martin Edgélius (M), ordförande i socialnämnden.

Sju barn berördes i samband med fjolårets vräkningar i Katrineholm. På bild syns också Martin Edgélius (M), ordförande i socialnämnden.

Foto: TT och Stina Järperud

Katrineholm2023-03-04 07:58

Antalet vräkningar i Sverige minskade i fjol. Men i Sörmland var det tvärtom, här ökade de. Och i Katrineholm har de mer än fördubblats, vilket Sveriges radio Sörmland var först med att berätta.

Det bekräftas också av Aulis Määttä-Hallin, boendekonsult på det kommunala fastighetsbolaget KFAB.

– Vi har haft väldigt sparsamt med vräkningar. De senaste tio åren har det inte varit särskilt många. Men det är en klar uppgång det sista året, säger han.

Kronofogden fick under 2022 in 41 ansökningar om vräkning i Katrineholm. 23 av dessa genomfördes. Det är mer än dubbelt så många som 2021. Då genomförde Kronofogden 10 vräkningar, vilket även kan jämföras med 12 vräkningar året dessförinnan. Sju barn berördes i samband med fjolårets vräkningar i Katrineholm.

– Grupper som haft det tufft tidigare har fått det ännu tuffare när allting kostar mer och räntorna ökar. Folk kan ha lån även om de inte äger sin bostad, säger Aulis Määttä-Hallin.

Han tycker att det känns lika ledsamt varje gång någon måste vräkas.

– Det är jättetråkigt. Det är en katastrof för individerna som drabbas. Det handlar ju inte bara om obetalda hyror, utan det för med sig så mycket annat, ohälsa helt enkelt, säger han.

En hyresgäst som har problem med att betala hyran bör så tidigt som möjligt kontakta hyresvärden för att hitta en lösning.

– Vi försöker att lösa situationen i möjligaste mån om hyresgästen själv vill medverka aktivt och om man ser att det finns en möjlighet. Senast i går lyckades vi hitta en lösning, så det inte behöver bli en avhysning. Vi skulle egentligen ha två avhysningar i morgon, men den ena lyckades vi på olika sätt rädda, så att familjen kan bo kvar, säger Aulis Määttä-Hallin.

En bidragande förklaring till att antalet vräkningar har minskat i landet kan, enligt Kronofogden, vara att det vräkningsförebyggande arbetet har trappats upp runt om i landet.

Enligt Aulis Määttä-Hallin har även KFAB ett nära och bra samarbete med Socialförvaltningen sedan många år tillbala. 

– Har personen behov av socialbidrag informerar vi om hur de ansöker om det. Vi informerar också om skuldsanering. Finns det barn i familjen är vi alltid med vid vräkningen för att säkerställa att de har någonstans att ta vägen. Om inte, hjälper vi till med tillfälligt boende, berättar Martin Edgélius (M), ordförande i socialnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!