Filmatiseringar och litteratur har lärt oss att öl har funnits sedan urminnes tider. Redan på stenåldern bryggdes öl, men smaken, den var en helt annan än den vi idag förknippar med den bärnstensfärgade drycken.
Nu har Sköldinge ölkultur försökt återskapa smaken i ett samarbete med Vrå stenåldersby. Lättölen är baserad på den parfymdoftande växten pors som återfinns vid svenska vattendrag och sjöar.
– Jag har försökt läsa mycket och utgå från det lilla man vet om stenålderns öltillverkning, säger Rune Mårtensson från Sköldinge ölkultur.
Ölen, som kan betraktas som lite av en raritet än så länge, kommer att presenteras under Vrådagen som arrangeras den första september. Då räknar de med att omkring 80 flaskor ska vara färdiga.
– Det är svårt att förklara hur det smakar, man får komma och prova den helt enkelt, säger Rune Mårtensson som bryggt prisvinnande porsöl i andra sammanhang.
För flera tusen år sedan tror man att ölen kokades i ett kärl över öppen eld. Det kommer besökarna få uppleva under Vrådagen som i vanlig ordning bjuder på pilbågsskytte, brödbakning och matlagning i stenåldersgrop. Dagen är i regel välbesökt, men i år hoppas föreningen på ännu fler besök.
– Vi hoppas att ölen ska locka fler vuxna till Vrå. Vi har sedan tidigare den unika vråkrukan och nu kan vi också berätta om vråölen säger en stolt Sylvia Larsson, ordförande i Vråfolkets styrelse.