Från sitt arkitektritade glaspalats utmed Videvägen hjälper företaget VMP bemanning både arbetssökande och arbetsgivare att hitta rätt.
2007 öppnades VMP group:s Katrineholmsfilial och med avstampet i traditionell uthyrning av kollektivanställda och tjänstemän har verksamheten breddats under årens lopp.
– Vi har byggt nära och långsiktiga relationer med våra kundföretag och de senaste tio åren har vi tredubblat vår omsättning. I snitt hyr vi ut 60 årsarbetare per år. Mellan 2010 och 2020 har vi haft cirka 1 200 stycken personer anställda, då de flesta arbetar sex månader i snitt hos oss, berättar Jan Karlsson som varit platschef de senaste tio åren.
VMP blev i januari 2014 det första svenska bemanningsföretag som godkändes av el- och teleteknikföretagens arbetsgivar- och branschorganisation. Sedan dess har starka band knutits mellan bemanningsföretaget och de lokala elföretagen.
– Vi fick snabbt igång ett samarbete med Oppunda el, Teknikservice, Elektrotjänst och El & säkerhet. Vi hyr ut elektrikerlärlingar som kommer direkt från skolan och det går jättebra. De blir först testade av oss och fungerar de på arbetsplatsen får de en fast anställning. Vi hyr ut personal som kunden sedan tar över, berättar Jan Karlsson.
Sedan elektrikerpoolen startades har bemanningsföretaget lotsat 200 elektriker ut i arbetslivet. Inte bara elföretagen, utan även Katrineholms industrier tar hjälp av VMP group.
– Idag har vi ett 50-tal kunder i KFV-regionen inom industriproduktion, verkstad och el. Tio procent av de vi anställer har utomeuropeisk bakgrund. De har ett driv att hitta ett jobb och är ambitiösa. Vi har hjälpt väldigt många med utländsk bakgrund in på Katrineholms stora industriföretag, säger Jan Karlsson.
Stora ombyggnationer, av bland annat Nyköpings lasarett och Kullbergska, har inneburit många arbetstillfällen för VMP:s bemanningspersonal.
– Byggena behöver både byggjobbare och elektriker, men vi har även personal som jobbar i Stockholm åt lokala företag.
2020 blev ett tufft år för många företag, men bemanningsföretaget på Videvägen har klarat sig bra.
– Vi har inte varit så påverkade av pandemin mer än en kort dipp under förra våren. Företagen har blivit mer försiktiga med att anställa själva och det har gynnat oss. Kunderna återkommer och vi får både hyra ut personal och sköta rekrytering, säger Jan Karlsson, som nyligen lade 40 arbetsår bakom sig för att bli pensionär.
Nu axlar istället kollegan Maria Mikai uppdraget som platschef. Hon är beteendevetare i grunden och har ett förflutet inom myndighetsvärlden.
– Det har jag haft nytta av både i arbetet med rekrytering, personalansvar och gentemot kund. Vi utgår alltid från kundens kravspecifikation när vi rekryterar och letar efter rätt person i vårt nätverk, säger hon.
För närvarande söker VMP med ljus och lykta efter kvalificerad industripersonal.
– Det har varit väldigt svårt att hitta certifierade svetsare, cnc-operatörer, erfarna elektriker och underhållsmekaniker. Om vi har hittat "guldägget" under en rekrytering och bara någon enstaka kompetens, som ett truckkort, saknas kan arbetsgivaren vara beredd att utbilda på plats.
Maria Mikai spår en ljus framtid för bemanningsföretaget.
– Vi är indirekt en stor arbetsgivare i kommunen och har haft en jättefin utveckling. Vi är här för att stanna och har sökande från hela landet, säger hon.