I december trädde den nya visselblåsarlagen i kraft. Den ska skydda personer som väljer att rapportera om allvarliga missförhållanden som är av allmänt intresse eller strider mot lagen kopplat till EU-rätten. Alla som på något sätt arbetar åt Katrineholms kommun, från praktikanter och konsulter till kommunanställda, omfattas av skyddet.
Nu har Katrineholms kommun infört en visselblåsarfunktion som ska göra det lättare för medarbetarna att slå larm om något inte står rätt till. Senast den 17 juli måste alla svenska kommuner ha inrättat en sådan funktion.
Kommunjuristen är den i Katrineholm som haft ansvar att ta fram den. Det är också den personen som tar del av de anmälningar som kommer in via visselblåsarfunktionen, berättar kommundirektör Sari Eriksson.
– Hos oss är det vår kommunjurist som man kommer till, eftersom det här ska vara en roll som är lite oberoende i organisationen. Och sen finns det en ersättare, en handläggare, om ärendet på något sätt skulle beröra juristen.
Hur viktigt är det här för kommunens anställda?
– Jag tycker det är jätteviktigt. Om det finns missförhållanden eller korruption, vilket är allvarliga saker, så är det viktigt att det kommer upp. Det måste komma upp. Sedan kan man också gå via sin chef, HR-chefen eller mig men det här är ytterligare en väg att gå.