På andra håll, exempelvis i Luleå, har det nästan gått inflation i presenter till lärarna. Enligt en artikel i Norrbottens-Kuriren har kommunens skolchef fått sätta stopp, när föräldrar skänkt påkostade vinkorgar och presentkort på restaurang för upp till 2 000 kronor.
"Vi pratar kontinuerligt om dessa frågor, både med rektorer och personal, och råder alla att inte ta emot dyrbara gåvor, säger Luleås grundskolechef Louice Stridsman.
Hon understryker att skolan i Luleå är kostnadsfri och att mer kostsamma gåvor därför ska undvikas, inte minst för att insamlingarna sätter press på barnens föräldrar."
Förutom att gåvor kan sätta ekonomisk press på föräldrar som kanske inte har råd, kan de väcka misstankar om att föräldrarna försöker påverka lärarna att ge barnen högre betyg, alltså rena mutor.
Men gåvorna i Katrineholm är inte av samma slag som i Luleå, skriver Järvenskolans rektor Magdalena Norin i mejl till tidningen:
"Eleverna brukar ge en blomma till sin mentor, ibland en present istället, men det handlar aldrig om de summor som verkar figurera i Luleå. Jag ser inga problem med våra avskedsgåvor, ibland är det enstaka elever som vill ge en blomma till en lärare som betytt extra mycket, ibland är det en klass som ger en blomma".
Bland Katrineholms-Kurirens läsare skiljer sig uppfattningarna åt. "Lärarna är anställda med lön för att lära eleverna något. Det måste i alla fall vara upp till var och en om man vill ge något", skriver Jeanette Nettan Stenius, när tidningen ställer frågan på Facebook. Läsaren Torbjörn Eriksson tycker inte att det är okej att ge alkohol, men läsaren Annelie Fridh tycker att det är skillnad på om gåvan kommer från barnet eller från föräldern: "Jag ger presenter både till jul- och sommarlov. Visar uppskattning tycker jag. Kostnaden har blivit olika beroende på om barnen haft en eller flera pedagoger. Om man ska ge tex en flaska bubbel (dom går ju ändå på ledighet) så är ju presenten från mig som vårdnadshavare och så kan man ge nåt mer som kommer från barnet tycker jag", skriver hon.
I Katrineholm är gåvor till lärarna vid avslutningarna vanligt förekommande, skriver skolchef Johan Lindeberg till tidningen. Han har dock inte hört att det skulle vara väldigt dyrbara gåvor, eller gåvor som skulle kunna upplevas problematiska på annat sätt. Är man som personal osäker på om gåvan är lämplig ska man kontakta sin närmaste chef. Men, skriver Johan Lindeberg, "eftersom det är vanligt förekommande med avslutningsgåvor finns det skäl att vi på bildningsförvaltningen tydliggör hur de övergripande anvisningarna skall tolkas vid just avslutningsgåvor".
För att det ska vara möjligt att ge gåvor, från elever och vårdnadshavare till lärare, utan att det finns risk för att det ska kunna uppfattas som mutor, krävs det i Katrineholm gemensamma riktlinjer, skriver Johan Lindeberg.
2018 gjorde tidningen Läraren en kartläggning av hur kommunernas riktlinjer för lärargåvor såg ut. Bara två kommuner som svarade då hade framtagna riktlinjer, det var Åmål och Karlstad.
"Ska presenter ges är det generella tipset att skramla till något gemensamt från hela klassen, 10–20 kronor per elev. Undvik framför allt att enskilda elever/föräldrar ger egna gåvor direkt till läraren", sa Natali Phalén, dåvarande generalsekreterare vid Institutet mot mutor.