Planerna på 25 nya villatomter i Strängstorp tas inte emot med entusiasm i byn, som i dagsläget har 26 bostäder. Livet här beskrivs som "en lantlig idyll" där "alla känner alla".
20 av hushållen vill absolut inte se invånarantalet fördubblas och har skrivit under en protestlista som skickats till kommunen.
– Vi började prata med varandra när vi grannar möttes utomhus. Sedan var det några i vår Facebookgrupp som tog initiativ till en protestlista och sammanställde åsikterna, säger Petra Ekstrand.
På grund av pandemin finns det ingen möjlighet till stormöte om hur planerna påverkar bygden. Men några villaägare möter upp tidningen för att uttrycka sin åsikt.
– Många har flyttat hit för att bo nära skogen och är oroliga för att den ska tas ned. Det är en liten by och en idyll där barnen kan springa som de vill mellan varandra. Idyllen kommer att försvinna om trafikmängden ökar, för att inte tala om all byggtrafik som det medför, säger Petra Ekstrand.
Just den förväntade trafikökningen på Strängstorpsvägen genom byn är det stora problemet, tycker Ida Roos.
– Vägen stängs av från ena hållet när 56:an blir 2+1-väg. Med en så omfattande bebyggelse som planeras, blir det en 300-procentig ökning av trafik fram och tillbaka för dem som bor utmed vägen. Det är helt sjukt, säger hon.
– Det är många barn som bor här och rör sig på vägen när de går till sina kompisar, infogar Josefin Sörensen.
Jan-Olov Andersson bor på en liten lantgård på andra sidan skogsområdet.
– Jag köpte det en gång i världen för att jag vill bo avskilt. Nu kan jag få en massa villor intill tomten. Visst kan man tycka att det kan byggas lite nytt, men inte i den här stora omfattningen.
Några visste sedan tidigare att Strängstorp var utpekat som en möjlig plats för fler bostäder. Ingen trodde att visionen skulle bli verklighet, då marken enligt byborna tidigare var privatägd och inte kommunägd som i dag.
I protestskrivelsen hänvisas till Djulö backar och Ragnars gärde som skräckexempel, med bostäder som inte harmoniserar med varandra eller den närliggande miljön.
– De flesta är inte emot att det byggs, det handlar mer om omfattningen och att man tar ner skogen, säger Petra Ekstrand.
Ytterligare synpunkter har inkommit från en mindre grupp villaägare. Där föreslås att en del av naturen sparas och att anslutningsvägen till det nya området flyttas.