Vildsvinen orsakar stor skada i jordbruket. Enligt Svenska jägareförbundet har antalet vildsvin i Sörmland ökat efter flera års förhållandevis stabil stam. Milda vintrar med god tillgång på föda har varit gynnsamt för djuren. Under fjolåret förstördes 42 700 ton spannmål av svindjuren. Siffrorna kommer från en kartläggning av vildsvinens framfart som är genomförd av Jordbruksverket tillsammans med Statistiska centralbyrån (SCB).
– Vildsvinen skadar både grödor och mjölkproduktion. Svinen bökar gärna upp fodervallarna och får man jord i foderensilage och korna i sin tur får i sig sporerna är det förödande för mjölken, säger Elisabet Svensk, ordförande i Lantbrukarnas riksförbunds kommungrupp i Katrineholm.
– Varje gång mjölk hämtas från en gård tas det prover. Om mjölken har sporer i sig får den en kvalitetsnedsättning. Det påverkar inkomsten som mjölken ger, som redan är låg, och kan till slut få en producent avstängd vilket är väldigt allvarligt, säger Alf Hedlund, lantbrukare.
Ett annat problem vildsvinen orsakar är att jordbruksmaskiner kan skadas illa när de körs på åkrar där svinen har bökat.
– Problemet är att djuren bökar upp stora stenar som sedan skadar maskinerna när de kör på åkrarna, det är väldigt stora summor det handlar om när en sådan maskin måste repareras eller bytas ut, säger Alf Hedlund.
Enligt Jordbruksverkets och SCB:s rapport har mer än var tredje lantbrukare som odlar spannmål, oljeväxter eller trindsäd, som ärtor och bönor, rapporterat in viltskador på en eller flera grödor. Var fjärde lantbrukare anger att förekomsten av vilt påverkar deras val av gröda.
– Vildsvinens framfart har helt klart begränsat vad man kan odla, man får välja bort det som vildsvinen dras till. När intresset för närproducerat har blivit större är det synd att vi inte kan möta efterfrågan och producera det vi vill. Jag har gett upp att odla höstvete till exempel, trots att det är ryggraden i lantbruket, säger Alf Hedlund.
För att begränsa vildsvinens framfart är jakt, elstängsel och val av gröda några metoder. Viltåkrar är ett annat sätt att kontrollera djurens spridning. Då avsätts åkrar för vildsvinen för att hålla dem borta från de grödor som är böndernas inkomst.
– För att få kontroll på vildsvinen krävs att utfodring av vilt, som sker för att locka till sig djuren för jakt, måste sluta. Det gör bara att stammen växer okontrollerat. Och så måste det skjutas fler vildsvin, säger Alf Hedlund.