Vildsvin med trikiner har upptäckts – risk att äta kött

Risken för trikiner i vildsvinskött är låg, men allt kött som ges bort eller säljs måste provtas. Nu har en sugga i Katrineholm visat sig vara bärare.

Man är skyldig att låta undersöka vildsvinskött för trikiner innan det säljs eller ges bort.

Man är skyldig att låta undersöka vildsvinskött för trikiner innan det säljs eller ges bort.

Foto: Jens Flycht

Katrineholm2020-12-30 06:28

På mindre än en vecka har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hittat två fall av trikiner hos vildsvin, varav ett i Katrineholm. Trikiner är små rundmaskar som ligger inkapslade i djurets muskler. Smittan kan infektera både människor och andra köttätande däggdjur.

"Det första provet kom från en sugga på 80 kg skjuten i Katrineholms kommun och provet innehöll 17 larver per gram kött. Det andra vildsvinet var också en sugga. Den sköts i Bjuvs kommun i Skåne", skriver SVA i ett pressmeddelande.

För vildsvinskött som ges bort eller säljs finns trikintestskyldighet. Cirka 130 000 till 150 000 vildsvin har testats under 2020, men endast enstaka individer är positiva vid testning.

– Hittills i år har nio fall av infekterade vildsvin påträffats i sex olika län. Det visar på en låg förekomst av trikiner i stora delar av landet, säger Eva Osterman Lind, veterinär på SVA:s parasitlabb.

undefined
Eva Osterman Lind är veterinär på SVA:s parasitlabb.

Om en person får i sig stora mängder larver ger det efter ett eller två dygn symtom som buksmärtor, feber och illamående. En vecka senare kan smittan bland annat ge komplikationer på nervsystem och hjärta och i sällsynta fall innebära dödsfall.

– Eftersom köttet kan innehålla många trikinlarver per gram är det viktigt att testa innan man äter det. Alternativt måste köttet hettas upp till minst 68 grader och det brukar inte vara ett alternativ för dem som vill ha saftigt kött på sin tallrik, säger Osterman Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!